Fost şef de serviciu din RATB, judecat pentru favorizarea unor firme, la vânzarea unor vehicule, în vederea valorificării ca deşeuri

RATBFostul şef al Serviciului Logistic din Regia Autonomă de Transporturi Bucureşti (RATB), Radu Viorel Jianu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă în formă continuată, după ce ar fi favorizat două firme la vânzarea unor vehicule, în vederea valorificării ca deşeuri.

Jianu, aflat sub control judiciar, va fi judecat alături de Marian Brebeanu şi Kiyak Mehmet Gani, asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale la data faptelor, acuzaţi de cumpărare de influenţă în formă continuată şi aflaţi sub aceeaşi măsură preventivă, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), citată de Mediafax.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, alţi patru administratori ai unor firme – Florian Cociu, Florin Feraru, Virgil Papan şi Vasile Minea, acuzaţi de mărturie mincinoasă.

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2011, în contextul organizării unei licitaţii pentru vânzarea unor mijloace de transport în vederea valorificării ca deşeuri, Radu Jianu, în calitate de şef al Serviciului Logistic din cadrul Regiei Autonome de Transporturi Bucureşti, le-a cerut lui Marian Brebeanu şi Kiyak Mehmet Gani 60.000 de dolari, plătibilă în mai multe tranşe, pentru a interveni pe lângă membrii comisiei de evaluare pentru vânzarea prin negociere directă din cadrul RATB, în scopul atribuirii contractului respectiv către două firme administrate de ultimii doi.

„Aceşti bani, reprezentând 30 de dolari/tonă de metal, la o cantitate de minimum 2.000 tone de deşeuri, ce urmau să rezulte din valorificarea şi dezmembrarea unui număr de 232 vehicule casate, au fost ceruţi de către inculpatul Jianu Radu Viorel pentru ca firmele celorlalţi doi inculpaţi să câştige licitaţia respectivă. În prealabil, cei doi au stabilit cu inculpatul Jianu Radu Viorel ca acea cantitate de deşeuri, ce urma a fi evidenţiată scriptic, să fie doar de 1.400 tone, restul până la 2.000 tone urmând a fi însuşit de cele două firme câştigătoare”, se arată în rechizitoriu.

Astfel, mai spun procurorii anticorupţie. în intervalul noiembrie 2011 – mai 2012, în baza înţelegerii iniţiale, Jianu a primit, direct sau indirect, printr-un intermediar, 173.000 lei, în patru tranşe de câte 80.000 lei, 33.000 lei, 40.000 lei şi 20.000 lei. „Din aceste sume de bani, cel puţin două tranşe au fost date şi în considerarea necesităţii încheierii unui act adiţional, la acelaşi contract.

Pentru a retrage din casieriile firmelor sumele de bani menţionate mai sus, inculpaţii Brebeanu Marian şi Kiyak Mehmet Gani au creat un circuit financiar fictiv, folosindu-se de societăţile comerciale administrate în drept de inculpaţii Cociu Florian, Feraru Florin, Papan Virgil şi Minea Vasile, pe care de fapt le controlau tot ei. Cu ocazia audierilor, aceştia din urmă au făcut afirmaţii mincinoase, precizând că au derulat întotdeauna relaţii comerciale cu caracter real, cu firmele inculpaţilor Brebeanu Marian şi Kiyak Mehmet Gani”, se mai precizează în rechizitoriu.

Procurorii au dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile ale lui Radu Jianu şi Marian Brebeanu, precum şi asupra unor sume de bani ridicate de la Brebeanu şi Kiyak.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here