Facturi umflate cu 500% în service-urile auto, acuză Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

România exportă mai mult în ţările din Vestul Europei decât în cele din Est, astfel că, cea mai mare parte a exporturilor româneşti Lipsa oamenilor calificați noi reguli de siguranţă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit sute de reclamaţii privind facturi „umflate” în service-urile auto, a declarat un director ANPC, Paul Anghel. După verificări, autoritățile au descoperit multe nereguli.

 .„Am demarat controale la service-urile din întreaga ţară. Inclusiv în Bucureşti, la aproximativ 250 de unităţi. Analizând conduita unor astfel de unităţi, am ajuns la concluzia că practicile acestora sunt total incorecte în relaţia cu consumatorii. Practicile comerciale folosite de unele service-uri afectează considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Vom prelungi aceste controale atât cât va fi necesar

Analizând informarea pe care o oferă service-ul auto în legătură cu ora de manoperă afişată şi cuantumul aceleiaşi ore aflate pe factură care ar urma să fie achitată fie de consumator şi în unele cazuri de către asigurator, rezultă nişte valori diferite. de la 59,9 lei plus TVA până la 350 lei plus TVA. Sau uneori chiar şi 1.000 lei plus TVA pentru acelaşi autoturism efectuând aceeaşi operaţiune

‘Facturile „umflate” inclusiv cu ore de manoperă cu 500% mai mari decât preţurile practicate în mod normal afectează consumatorul din două perspective. Una ar fi aceea a creşterii costurilor de asigurare în anul următor, în condiţiile creşterii poliţei de asigurare ca urmare a unor cheltuieli ocazionate de un eveniment asigurata.Iar pe de altă parte există situaţii în care, din cauza diferenţelor uriaşe de costuri, consumatorul va fi incapabil să intervină în conflictul creat de o creştere nejustificată a unor costuri între service-ul auto şi compania de asigurări”, a spus directorul din ANPC.

Care sunt service-urile auto cu probleme

Exemplificând, Paul Anghel a arătat că există service-uri auto, atât în Bucureşti . Cât şi în judeţele Ilfov, Brăila, Alba, Timiş, Neamţ, Sibiu, Tulcea, Cluj, Caraş Severin. Pe factură au fost regăsite costuri care nu puteau fi justificate din punct de vedere al orelor lucrate. Cât şi al valorii orelor tehnologice de manoperă, de la 100 de lei până la 1.200 de lei, potrivit .stiripesurse.ro.

Sfaturi pentru consumatori

Acesta oferă şi câteva sfaturi consumatorilor care se regăsesc în astfel de situaţii. Primul vizeaza informarea în prealabil asupra tarifelor înainte de a lăsa autoturismul şi solicitarea unui deviz estimativ al intervenţiei. Anghel susţine că service-urile sunt obligate să afişeze preţurile cu TVA într-o manieră vizibilă şi lizibilă în zona de recepţie a clientelei . Ele trebuie să precizeze modul de calcul utilizat. Respectiv ora fizică sau baremurile de timp/ora tehnologică pentru reparaţii furnizate de producător.

Service-ul este obligat să furnizeze o factură. Ea este emisă în dublu exemplar. Originalul esteremis clientului însoţit de chitanţă sau chitanţă eliberată de POS (la plata cu card). Factura trebuie să fie detaliată şi să conţină o serie de informaţii. Denumirea societăţii şi adresa; numele clientului; data şi locul efectuării reparaţiei; modul de calcul al manoperei: timp fizic sau barem de timp/ora tehnologică. Dar si piesele de schimb utilizate (cantitate/preţ); alte materiale de întreţinere, consumabile utilizate (cantitate/preţ); numărul de înmatriculare al autoturismului (eventual kilometrajul).

„Dacă factura vi se pare excesivă ca valoare, solicitaţi o verificare, cu catalogul de operaţii tehnologice, cu ajutorul personalului. În cele mai multe cazuri, acesta se găseşte sub forma unui fişier informatic în programul de editare al facturii. Solicitarea unui deviz vă ajută să estimaţi costurile şi nu vă angajează. El trebuie să conţină: descrierea precisă a lucrărilor care se vor efectua. Costul manoperei, lista pieselor de schimb necesare, termenul de reparaţie, durata de valabilitate a devizului. Dacă devizul este semnat de ambele părţi, el se poate transforma astfel într-un contract comercial . El trebuie să se emită o notă de comandă pentru reparaţie”, explică Paul Anghel.

În ceea ce priveşte nota de comandă aceasta se redactează pe un formular cu antetul societăţii . Trebuia sa aiba data, identitatea clientului, tipul/modelul autovehiculului şi kilometrajul, natura exactă a reparaţiilor de efectuat, costul probabil al acestor intervenţii şi durata imobilizării autovehiculului.

„Starea autoturismului în timpul reparaţiei poate să fie menţionată în nota de comandă şi clientul poate să atragă atenţia asupra unor echipamente care sunt montate. Service-ul devine răspunzător de starea autoturismului şi răspunde pentru orice pagubă produsă pe perioada intervenţiei. Este important ca părţile să consemneze în scris toate informaţiile, pentru a evita discuţiile la preluarea vehiculului, dacă veţi constata pagube sau lipsa unor accesorii”, spune Anghel.

„Dacă autoturismul nu este restituit în termenul stabilit, puteţi soma service-ul să respecte termenul înscris printr-o scrisoare recomandată cu confirmarea primirii. Dacă service-ul nu are un formular tip, trebuie să solicitaţi realizarea unei astfel de „note” pe o hârtie cu ştampila societăţii”, a adăugat directorul general de la Protecţia Consumatorilor.

Acesta susţine că service-ul trebuie să informeze clientul, dacă în cursul reparaţiei identifică un element care se poate defecta sau este defect şi există riscul unei defecţiuni iminente pentru obţinerea acordului de reparare.Anghel mai spune că pentru piesele de schimb utilizate de service la reparaţie, din stocurile proprii,

În cazul în care automobilul este furat sau deteriorat în plus faţă de recepţia efectuată pe timpul reparaţiei, costurile sunt suportate de societate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.