Edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a chemat astăzi pe aleșii generali ai Bucureştiului la o întâlnire, pentru a discuta despre sediul de lux care a „înghițit” nu mai puțin de 13 milioane de euro în ultimii cinci ani.
Potrivit surselor noastre, edilul-șef le-a cerut aleșilor să voteze prelungirea contractului de închiriere a imobilului situat pe Splaiul Independenței cu încă un an, deși firma care deține în prezent clădirea de 14 etaje este în insolvență, iar administratorii societății nu vor să semneze prelungirea contractului.
După ce a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că va convoca de îndată o ședință a Consiliului General al Capitalei și va cere prelungirea contractului de închiriere a sediului de lux, primarul general, Sorin Oprescu, a plecat în concediu.
A mințit că vrea să cumpere sediul
După ce, între 2008 şi 2009, a curăţat municipalitatea de şefii din vechea gardă, doctorul a convins Consiliul General al Municipiului Bucureşti să voteze mutarea funcţionarilor Primăriei în sediul de pe malul Dâmboviţei. Singurul argument cu care Oprescu i-a convins pe cei 55 de consilieri generali să voteze acest contract, fără licitaţie publică, a fost următorul: „Vom încheia un contract de leasing financiar pe 15 ani cu societatea care deţine imobilul din Splaiul Independenţei, pentru ca aceasta să rămână în proprietatea municipalităţii”.
Această promisiune a fost înregistrată şi în contractul de închiriere între proprietarul Tsesmetzis şi chiriaşul Oprescu, la penultimul punct: „Pe parcursul derulării prezentului contract, chiriaşul îşi poate exprima opţiunea de cumpărare (cu plata integral, în rate sau în leasing) a clădirii”. Primarul nostru nu a intenţionat însă nicio clipă să aducă imobilul în patrimoniul municipalităţii, refuzând achiziţionarea acestuia în aprilie 2010, la o lună de la instalarea funcţionarilor publici, când clădirea a fost scoasă la vânzare.
Cele două firme, Iliotomi Grup SRL şi Apatel Properties SRL, între care s-a făcut tranzacţia pe clădire, nu au avut niciun fel de activitate de la constituire până în anul în care au făcut afaceri cu Primăria Capitalei. Astfel, potrivit datelor de bilanţ depuse la Registrul Comerţului, Iliotomi Grup a avut cifră de afaceri zero atât în 2007, cât şi în 2008. Abia în 2009, anul în care a făcut afacerea cu Primăria, a raportat o cifră de afaceri de 717.852 de lei. Apatel însă a depus trei ani la rând (2007, 2008, 2009) declaraţii pe propria răspundere că nu a desfăşurat activitate de la constituire.
Un alt punct comun al celor două companii este, teoretic, adresa sediilor: strada Ghercu Constantin nr. 14. La această adresă, dar la camera 3, îşi are sediul şi SC Apatel Properties SRL, firma care a cumpărat clădirea în care stă Primăria. Asta însă doar în acte, pentru că pe Ghercu Constantin nr. 14 nu există decât Iliotomi, iar la etajul patru este doar o cameră de tip open-office în care este aşezată la loc de cinste macheta clădirii de pe Splaiul Independenţei nr. 291-293. De altfel, nimeni din clădire nu a auzit de Apatel Properties, iar singura persoană care leagă aceste două companii de Tsesmetzis, Adriana Cozea, refuză orice comunicare cu presa.
Cetățeanul TV