Drama locuitorilor din cartierul Henri Coandă. București, 2004-2015

Mai bine de 10 ani au trecut de la prima cărămidă pusă la temelia cartierului Henri Coandă din București de către Agenția Națională pentru Locuințe.

Situat în partea de nord a Capitalei, în zona complexului Sere Pipera – Aeroportul Băneasa – Comuna Voluntari și întins pe 119 hectare de teren, cel mai cunoscut proiect rezidențial al ANL-ului nu a fost definitivat nici până acum, scrie Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei pe blogul personal.

Deși inițial autoritățile administrației publice locale din București și Voluntari s-au angajat să asigure racordarea complexului la rețelele de utilități necesare (apă, canal, drumuri, sistem public de transport și iluminat stradal), responsabilitatea finanțării investițiilor a fost amânată timp de 8 ani, invocându-se motive juridice legate de statutul proprietății asupra terenurilor. Discuțiile au avut loc între Primăria sectorului 1, Primăria Voluntari și Primăria Capitalei.

În tot acest timp, locuitorii cartierului care au achiziționat imobile în complex, trăiesc o aventură nefericită: nu există drumuri, nu există alimentare cu apă, nu există rețea de canalizare sau iluminat stradal.

10 ani de nepăsare!

Pentru prima dată în anul 2006, prin hotararea nr. 145, Consiliul General al Municipiului București se angaja să finanțeze cu peste 59 milioane lei realizarea infrastructurii de alimentare cu apă, canalizare și drumuri.

În anul 2008, Consiliul General aprobă, prin hotărârea nr. 174 din 15.04.2008, noii indicatori tehnico-economici ai obiectivului Realizarea rețelelor publice de alimentare cu apă și canalizare, precum și a drumurilor aferente ansamblului de locuințe Henri Coandă, sectorul 1. Practic, se aprobă o actualizare a indicatorilor (cantități, suprafețe, soluții tehnice) și se crește suma necesară la aproape 220 milioane lei.

La nici o lună distanță, la propunerea Primarului General, Consiliul aprobă o nouă hotărâre de modificare a acestor indicatori tehnico-economici, hotărârea nr. 280/29.05.2008, prin care suma necesară crește la circa 285 milioane lei.

Dacă până la momentul lunii mai 2008, Primăria Capitalei își asuma responsabilitatea asigurării finanțării, prin hotărârea Consiliului General nr. 321 din 29.10.2008, această responsabilitate este dată Primăriei sectorului 1. Hotărârea a fost atacată în instanţă de edilii sectorului 1, iar pe 9 decembrie 2008 judecătorii Secţiei a IX-a Contencios Administrativ de la Tribunalul Bucureşti au pronunţat sentinţa civilă nr. 3460, care suspenda prevederile acesteia. Astfel, realizarea infrastructurii a revenit în sarcina Primăriei Capitalei.

În data de 30.09.2009, prin hotărârea nr. 335, Consiliul General aprobă o nouă actualizare a indicatorilor tehnico-economici, valoarea estimată a investiției ajungând la peste 325 milioane lei.

Pe fondul acestor tergiversări, Asociația Deținătorilor Lot Cartier Henri Coandă intentează proces Primăriei Capitalei și îl câștigă; astfel, prin sentința civilă nr. 8903/27.11.2008 pronunțată de judecătoria sectorului 5, rămasă definitivă prin decizia civilă 712A/03.06.2010 a Tribunalului București și irevocabilă prin decizia civilă 2273/08.04.2011 a Curții de Apel București, Primăria Capitalei este obligată să ducă la îndeplinire prevederile hotărârii de consiliu nr. 145/01.06.2006, modificată prin hotărârea 174/15.04.2008 și să atribuie prin licitație publică lucrările de utilități privind introducerea rețelelor de alimentare cu apă, canalizare și drumuri în cartierul Henri Coandă.

În privința iluminatului public stradal, prin hotărârea nr. 50/26.02.2010, Consiliul General al Municipiului București a decis să își asume finanțarea acestui obiectiv de investiții estimat la valoarea de 10 milioane lei.

Ultima decizie privind cartierul Henri Coandă a fost luată în ședința extraordinară de luni, 02.02.2015, a Consiliului General. Astfel, proiectul de hotărâre aprobat vizează transmiterea din administrarea Consiliului Local sector 1 în administrarea Consiliului General al Municipiului București a străzilor din sectorul 1 aferente cartierului ANL Henri Coandă, în vederea realizării, prin cofinanțare din fonduri europene nerambursabile, a rețelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente acestui ansamblu de locuințe.

„Consider că propunerea Primarului General de a realiza investițiile necesare în cartierul Henri Coandă prin fonduri europene nerambursabile este echivalentă cu ale spune oamenilor că anul acesta nu se va întâmpla nimic, întrucât procedurile de aplicare/aprobare a finanțării vor dura prea mult. Obținerea finanțării externe va fi cerută doar pentru lotul 1 al cartierului Henri Coandă, cel care aparține municipiului București. În cazul lotului 2, Primăria Voluntari, în calitate de proprietar, nu a înaintat încă documentația pentru cedarea terenului către municipalitatea București”, este de părere viceprimarul Capitalei, care îl acuză pe Oprescu că își bate joc de locuitorii acelui cartier.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.