DNA cere pedepse cu executare în Dosarul Microsoft. Ce riscă fostul primar Gheorghe Ştefan „Pinalti”

Pinalti se întoarce la închisoare

MicrosoftProcurorii DNA au cerut condamnarea la închisoare cu executare pentru inculpaţii din Dosarul Microsoft. Este vorba de Gheorghe Ştefan zis „Pinalti”, fost primar în Piatra Neamţ, Dorin Cocoş, om de afaceri, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, şi Nicolae Dumitru zis „Niro”, om de afaceri.

Cercetarea judecătorească pe fond în Dosarul Microsoft a ajuns la final, astfel că procurorii DNA au cerut ca toţi cei judecaţi în cauză să fie condamnaţi la închisoare cu executare. Astfel, pentru fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-a solicitat condamnarea pentru trafic de influenţă şi confiscarea a aproape patru milioane de euro.

În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Sandu, DNA a cerut detenţie dar şi confiscarea a aproximativ trei milioane de euro. În cazul omului de afaceri Dorin Cocoş, în sala de judecată, procurorul de şedinţă a cerut condamnarea pentru trafic de influenţă şi confiscarea a aproximativ nouă milioane de euro.

Pentru omul de afaceri Nicolae Dumitru, DNA cere condamnarea pentru trafic de influenţă şi confiscarea a 7,65 milioane de dolari şi a 2,9 milioane de euro. Avocaţii celor patru le-au cerut judecătorilor să ţină cont de procedura simplificată, care se referă la recunoaşterea faptelor şi de faptul că au făcut denunţuri care au dus la descoperirea altor fapte de corupţie, cerând astfel pedepse cu suspendare.

La termenul de miercuri, fostul primar Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Dorin Cocoş au dat declaraţii în faţa judecătorilor. „Am apelat la Gheorghe Ştefan pentru că eu ştiam că el are o influenţă politică asupra ministrului de atunci Gabriel Sandu, cu care eu nu aveam absolut nicio relaţie”, a declarat Dorin Cocoş.

Şi Gheorghe Ştefan a făcut precizări în faţa judecătorilor: „Eu doar l-am adus pe Gabriel Sandu la acele întâlniri. Ţin minte ca i-am si zis ulterior, la partid lui Gabriel Sandu: Fă doar dacă e legal, că dacă nu e legal nu ne mai salveaza nici Zeus! Eu nu am participat niciodată la niciun fel de discuţii despre comisioane sau sume de bani ce puteau fi obţinute în această afacere. După o lună sau două de la întâlniri, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a zis <Nea’ Gigi, am rupt şi pentru tine patru milioane de euro din afacerea aia>. Eu nici nu ştiam că afacerea se cheamă Microsoft. Eu i-am spus că nu am nevoie de nimic. Dacă vrei, poţi finanţa partidul, pentru că vin alegeri prezidenţiale. După o săptămână, Dorin Cocoş a venit la mine şi mi-a cerut să îi recomand o persoană care să achiziţioneze materiale promoţionale pentru partid. Aşa era practica. Atunci i l-am recomamdat pe Decebal Drăghiş, îl cunoşteam amândoi şi mai participase la campanii electorale. Era persoana care trebuia să facă munca de jos”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here