DNA: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a luat mită 800.000 de dolari când era premier

Instanţa Supremă pronunţă sentinţa definitivă în dosarul lui Tăriceanu

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a luat mită, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, în valoare de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

“Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece. Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007 – 2008, foloase materiale în valoare de aproximativ 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcţiei, astfel încât să se încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea Agerpres.

Trebuie avizul Senatului pentru a cerceta dacă Tăriceanu a luat mită

DNA susţine că în acest dosar se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl priveşte pe Tăriceanu, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Senatului.

În acest sens, procurorul-şef al DNA a transmis procurorului general documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide. DNA mai spune că avizul solicitat pentru Tăriceanu este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale şi pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să îşi formuleze apărările într-un cadru procesual legal. Așa că mai avem de așteptat până vom afla dacă Tăriceanu a luat mită.

LĂSAȚI UN MESAJ

*