Deputatul Diaconu l-ar fi avertizat pe ministrul Bănicioiu că finul acestuia cere mită

Deputatul Bogdan Diaconu a spus, într-o discuţie din 2014, că l-a avertizat pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, despre ilegalităţile comise de finul acestuia, Octavian Bitu, care i-ar putea afecta imaginea, conform informaţiilor din referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a directorului Complexului Sportiv Naţional – Sala Polivalentă din Bucureşti.

diaconuDiscuţia, la care au mai participat două persoane, a avut loc pe data de 7 octombrie 2014.  „Şi faţă de Bănicioiu, l-am făcut, l-am făcut în toate felurile şi i-am spus: Nicule, vezi că dacă tu, tu ai probleme, o să ai din cauza lu’ acesta. Uite, a făcut asta. O şantajează pe femeia aia de acolo de un an de zile şi nu că ştiu din auzite, că m-am întâlnit cu femeia şi mi-a povestit, ştiu când Octav a venit la mine să-mi propună să fiu asociat cu nevastă-sa pe cârciuma ei … Ăla ţi-a folosit numele, ne înfundăm într-un scandal cu toţii”, a spus Bogdan Diaconu, conform transcrierii discuţiei înregistrate de unul dintre interlocutori, care are calitatea de denunţător în dosarul care îl vizează pe Octavian Bitu.

S-a folost de nume grele

Diaconu a mai afirmat, cu aceeaşi ocazie, că Octavian Bitu i-a propus asocierea pentru deschiderea unui restaurant în clădirea construită de firma unuia dintre interlocutori. El a adăugat că, după ce a aflat că soţia omului de afaceri a fost şantajată de Bitu pentru a o determină să renunţe la actualul chiriaş al clădirii şi să atribuie spaţiul unei firme a lui, a sfătuit-o să formuleze plângere penală. „Bogdan Diaconu şi-a exprimat nemulţumirea că Bitu Octavian, în demersurile sale nelegale de obţinere pentru el a spaţiului comercial respectiv, a folosit numele unor funcţionari publici de la nivel înalt”, se mai arată în referat.

Acuzat de șantaj

Octavian Bitu, director al Complexului Sportiv Naţional – Sala Polivalentă din Bucureşti, aflat în subordinea Ministerul Tineretului şi Sportului, a fost reţinut ieri de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi luare de mită.
Potrivit site-ului PSD sector 4, Octavian Bitu deţine funcţia de vicepreşedinte al acestei filiale, iar presa centrală relatează că este finul ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Conform unui comunicat postat pe site-ul DNA, în perioada aprilie – august 2015, Octavian Bitu, în calitate de director al Complexului Sportiv Naţional – Sala Polivalentă din Bucureşti, a pretins de la un om de afaceri (denunţător în dosar) suma de 10.000 euro şi foloase materiale constând în cedarea construcţiei deţinute de firma omului de afaceri către o firmă la care asociat, cu o cotă de 50%, să fie o persoană apropiată lui Octavian Bitu, în vederea valorificării construcţiei în activităţi comerciale.

A promis că renunță la proces

Despre valoarea construcţiei, din care Octavian Bitu a solicitat practic jumătate pentru derularea de activităţi comerciale, denunţătorul a afirmat că este de minim 180.000 euro, conform actelor contabile ale firmei. În schimbul banilor şi foloaselor materiale pretinse, Bitu l-a asigurat pe omul de afaceri că va stinge procesul civil aflat în derulare între CSN Sala Polivalentă şi firma acestuia şi va prelungi contractul de închiriere a terenurilor pe care se afla construcţia firmei.
Octavian Bitu s-a angajat ca, în schimbul banilor şi foloaselor pretinse, la viitoarea licitaţie pentru închirierea terenurilor, câştigătoarea să fie o firmă la care denunţătorul şi un apropiat al lui Bitu să fie asociaţi.

DNA mai arată că, pe terenurile pe care le închiriase de la Sala Polivalentă, firma denunţătorului construise o clădire pentru care, în cursul anului 2013, avea un contract de închiriere cu un restaurant.
În aceste condiţii, în luna aprilie 2013, Octavian Bitu a ameninţat o denunţătoare că îi vor fi reziliate contractele de închiriere pentru terenuri, dacă nu va renunţa la contractul de închiriere a construcţiei, astfel încât construcţia să fie închiriată unei firme indicate de Bitu. În săptămâna ulterioară primei ameninţări şi în luna mai 2013, Octavian Bitu a reiterat ameninţările şi a înştiinţat-o pe denunţătoare că, dacă nu este de acord cu propunerile lui, va determina rezilierea contractului de închiriere a terenurilor pe care a fost construită clădirea.
Procurorii anticorupţie l-au prins marţi în flagrant pe Octavian Bitu, în momentul în care acesta a primit de la denunţător suma de 10.000 lei. Octavian Bitu a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here