De ce au fost lăsaţi în libertate traficanţii de influenţă pentru Apa Nova: au domiciliu stabil şi nu sunt violenţi

Vlad Moisescu

Judecătoarea Ana Maria Lupu de la Tribunalul Prahova a decis cercetarea în libertate a suspectilor Vlad Moisescu, Ovidiu Semenescu şi Costin Berevoianu deoarece sunt integraţi social, au un domiciliu stabil şi nu figurează în evidenţe cu antecedente penale, “nefiind cunoscuţi ca fiind persoane cu comportament violent”.

Costin BerevoianuMagistratul mai consideră că deşi “rezultă existenţa probelor care să determine suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile reţinute în sarcina lor, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că lăsarea lor în libertate nu prezintă pericol concret pentru ordinea publică, iar privarea de libertate a inculpaţilor nu este necesară pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal”.
Mai mult, cei trei protagonişti ai dosarului Apa Nova nu reprezintă un pericol concret pentru ordinea public deoarece “este adevărat că infracţiunile de trafic de influenţă, respectiv cumpărare de influenţă, sunt unele de pericol (…) însă, noţiunea de pericol pentru ordinea publică nu trebuie confundată cu cea de pericol social al faptei”. “Astfel, judecătorul nu poate face abstracţie de circumstanţele personale ale inculpaţilor, care sunt persoane integrate social, cu un domiciliu stabil şi fără antecedente penale, nefiind cunoscuţi ca fiind persoane cu comportament violent”, continuă Ana Maria Lupu.

Propusă la sancţiuni

Fost avocat, judecătoarea Lupu a scăpat, pe 15 septembrie, de o sancţiune a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după ce Inspecţia Judiciară a propus amendarea acesteia pentru “exercitarea functiei cu rea-credintă sau gravă neglijenţă”. Potrivit legii, „există rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane” si „exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”. Iată minuta Secţiei pentru judecători în materie disciplinara a CSM în cazul judecatoarei Ana Maria Lupu de la Tribunalul Prahova: „Cu majoritate, respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspectia Judiciară împotriva doamnei Lupu Ana Maria – judecator in cadrul Tribunalului Prahova pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. t) raportat la art. 99/1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justiţie”.

Cercetaţi în libertate

Fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost reţinuţi de procurorii DNA Ploiești, aceștia fiind suspecţi într-un dosar de cumpărare de influență și trafic de influență în legătură cu Apa Nova București.
Timp de mai mulți ani, Ovidiu Semenescu, în calitate de reprezentant neoficial în România al unui grup de firme, s-ar fi folosit de relația cu Vlad Moisescu și de influența pe care acesta o avea la nivelul Primăriei sectorului 1, pentru obținerea unor contracte cu instituții publice. În schimbul serviciilor sale, Moisescu ar fi primit contracte de consultanță pentru o firmă pe care o controla, fără a presta în realitate niciun serviciu în baza acelor contracte.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.