Dan Matei Agathon: „Ro-exit ar însemna o sinucidere colectivă”

Agathon
Dan Matei Agathon consideră Roexit-ul o mare tâmpenie dar i-a plăcut să o vadă pe madam premier Dăncilă rățoindu-se la europeni

PSD -ul lui Adrian Năstase a opintit din răsputeri la aderarea României la UE. PSD-ul lui Liviu Dragnea întinde de doi ani nervii europenilor iar exaltații s-au și grăbit să vorbească despre un posibil Roexit. Dacă Roexit-ul este o exagerare, un șut tras pesediștilor de socialiștii europeni nu este imposibil dată fiind tensiunea ridicată a relației PSD – UE. Șut care ar putea veni la pachet și cu niște sancțiuni, financiare cel mai probabil, pentru România care se lasă guvernată de ”PSDragnea”. Cum se văd aceste lucruri din perspectiva vechii gărzi pesediste aflați din interviul acordat de Dan Matei Agathon pentru ”Cetățeanul”.

Fost parlamentar, ministru și secretar general al PSD pe vremea când acest partid era condus de Adrian Năstase, Dan Matei Agathon este în prezent vicepreședinte și purtător de cuvânt al Patronatului Naţional Român.

„Triunghiul antiromânesc pe care îl fac niște europarlamentari care au uitat că sunt români”

Domnule Dan Matei Agathon erați unul dintre liderii PSD pe vremea când acest partid a parafat aderarea României la UE și sunteți astăzi vicepreședinte al Patronatului Național Român. Ținând cont de ambele posturi, cum comentați tensiunile existente în prezent între oficialii UE și actualul guvern pesedist.

Este ceva absolut inexplixabil dacă nu ne-am uita un pic în spatele cuvintelor ascunse. Inexplicabil pentru că România este pusă la colț, în aceleași condiții cu Ungaria și Polonia, în situația în care oficialii europeni habar n-au de modificările aduse legilor Justiției. Niciunul din Comisia celebră nu a venit să spună ”bă fraților, vedeți că articolul 12 alineatul 8 și articolul 48 alineatul 3 contrazic principiile europene”. Niciunul! Toți și-au luat informațiile din presă și de la ambasade, care ambasade la rândul lor și-au luat informațiile tot din presă.

Acuma, România a făcut eforturi imense ca să adere la Uniunea Europeană și știu lucrul acesta pentru că am fost martor și este păcat ca aceste eforturi să se risipească în condițiile în care singurul răspuns la această – mă feresc să folosesc cuvinte grele – la această situație în care este pusă România pare să fie legat de interese economice/financiare. Când scria despre o crimă, Agatha Christie povestea mereu de ”cherche la femme”, eu zic ”cherche l’argent” – adică să căutăm banii. Probabil că sunt unii dispuși să taie din fondurile europene și atunci folosesc ca pretext celebrul raport pe care îl tot primim (MCV – n.r.). Altă posibilitate o reprezintă triunghiul antiromânesc pe care îl fac din plin niște europarlamentari care au uitat că sunt români. Am urmărit cu atenție dezbaterile privind Ungaria, din Parlamentul European. Vreau să vă spun că niciun parlamentar european maghiar, inclusiv cei care sunt în opoziție cu Fidesz și cu Viktor Orban, nu au scos un cuvânt împotriva țării lor. Din contră, au sărit să o apere.

La noi, o avem pe doamna Monica Macovei și nu e zi de la Dumnezeu în care să nu trântească una împotriva României. Mai iese și Cristian Preda și, colac peste pupăză, apare și doamna Prună – fost ministru excepțional de Justiție în guvernul de tristă amintire Cioloș. O doamnă ministru care a modificat prin ordonanță de urgență Codul penal – iar apoi CCR a declarat neconstituționale sute de articole modificate prin acea ordonanță de doamna Prună – și care vine acum și spune că se aude pe culoarele Parlamentului European că României i se va lua dreptul să prezideze Comisia Europeană începând cu 1 ianuarie 2019 (în cadrul președinției rotative a UE – n.r.).

Vasăzică, atunci când Prună a schimbat Codurile penale într-o oră, fără nicio consultare, n-a sărit nici Comisia de la Veneția, n-a sărit nici vicepreședintele Parlamentului European, n-a sărit nimeni din Comisia Europeană doi metri jumătate în aer ca să spună ”băi, ce faceți voi acolo, în România?”. Nu, au sărit acum. Și să nu uit, domnul Cioloș vine cu un lucru și mai interesant și anume că, observând el felul în care privesc unii lideri români Uniunea Europeană, știe că suntem în mare pericol de ”Roexit”. Deci spune că România ar putea să înceapă procedurile de ieșire din UE deși ieșirea ar fi cea mai mare tâmpenie care s-ar putea face vreodată în România. Ar însemna o sinucidere colectivă și eu nu cred că e vreun politician normal la cap care să întreprindă pași, chiar mărunți, în această privință.

”Politica este arta compromisului, cine nu înțelege asta să stea acasă!”

Ați fost martor la negocierile purtate pentru aderarea noastră la UE, deci știți că România a făcut destule compromisuri, a fost de acord cu o serie de condiții deloc plăcute ba chiar și-a plătit biletul de intrare în UE prin acceptarea unor achiziții și privatizări cu cântec, să le spunem. Compromisurile au fost făcute de guvernul PSD de atunci iar România a devenit membru UE. Comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în aceea perioadă și dincolo de toate fracturile existente astăzi în politică și societate, credeți că actualul guvern PSD a greșit? Ar fi putut acționa astfel încât să evite măcar tensiunile cu Bruxelles-ul?

Întrebarea este complexă. Sigur că eu îmi aduc aminte perfect de eforturile pe care le-a făcut guvernarea Năstase în aceea perioadă și de discuțiile lungi purtate zile și nopți cu Vasile Pușcaș – negociatorul șef României cu Uniunea Europeană și da, așa este, România a făcut compromisuri pentru că România nu avea puterea economică a Poloniei să spunem, care de exemplu a impus reglementări în domeniul agriculturii. Noi la agricultură am cam greșit la negocieri și poate că am fost și siliți să greșim, am fost siliți să semnăm acordul așa cum a fost. Și au mai fost și altele.

Acuma, dacă vorbim de guvernele PSD, inclusiv de Guvernul Dăncilă, fără discuție că se puteau face lucruri mai bune. Compromisuri? Păi politica este arta compromisului și cine nu înțelege asta nu are ce căuta în politică, să stea acasă. Da, cred că se putea face mai mult. Cred că de la primele semnale primite privind opoziția față de Guvern în legătură cu legile Justiției ar fi trebuit să plece imediat zece miniștri în zece capitale europene și să le pună textul pe masă, ca să nu mai vorbească unii tâmpenii pe la colț – că nu știu ce se întâmplă, că se arestează judecătorii CCR. Să nu mai apară toate tâmpeniile inclusiv în presa internațională serioasă. Guvernul trebuia să le explice europenilor, calm și cu argumente, care este poziția României.

„Mi-a plăcut foarte mult discursul premierului Dăncilă”

Guvernul PSD nu a făcut nimic în acest sens ci doar a adoptat o poziție sfidătoare. Este atitudinea potrivită?

Să știți că mie mi-a plăcut foarte mult discursul premierului Dăncilă. Este cel mai bun discurs al domniei sale. Măi frate, cât o să stăm cu spatele la perete? Ce-am făcut? Cu ce îi deranjăm atât de mult? Îi deranjăm cu referendumul, nu? Foarte mult îi deranjăm cu acest referendum care a început în ziua în care la Teatrul Bacovia din Bacău a avut loc premiera piesei ”Crocodil” care are ca personaj principal un băiat de 11 ani, David, care visează să intre în altar cu un bărbat bine dotat. E perfect pentru cei care se plâng de referendum. Deci până la urmă nu putem să stăm să luăm șuturi la infinit și să nu avem și noi o ripostă. Stați un pic, România are o armă în mână și dacă o folosește inteligent poate negocia. Este vorba despre dreptul de veto la orice vot din Consiliul Europei. Avem drept de veto, avem și posibilitatea de a discuta și cu premieri și cu miniștrii de Justiție din țări foste comuniste astfel încât să nu ne mai ia domnii din Olanda la întrebări nonstop cu ce se întâmplă în România. Noi îi întrebăm pe ei ce se întâmplă în Olanda? Asta ca să nu mai spun de porcăria sinistră din 10 august. Vasăzică jandarmii români au bătut oameni nevinovați și exact acum două zile jandarmii belgieni au bătut de au rupt zece mii de funcționari publici. Deci nu cine știe ce golani care voiau să intre în clădirea Parlamentului European, ci funcționari. Au ripostat violent si atunci au intrat peste ei cu gaze, cu tunuri cu apă, cu bastoane, cu tot. E acolo e bine, e permis. Asta a spus Viorica Dăncilă: Domne, ce e permis în alte țări să fie permis și României.

Asta înseamnă că românilor le este permis, ca oricărui alt popor dintr-un stat UE, să aibă și ei politicieni și guvernanți respectabili, asupra cărora să nu planeze atâtea acuzații și suspiciuni?

În România este o criză de leadership la absolut toate partidele politice, parlamentare sau neparlamentare. Niciodată nu am fost în situația în care să nu apară niciun lider puternic, în stare să coaguleze în jurul lui interesele unor oameni și să încerce ca printr-un partid să promoveze aceste interese prin legi în Parlament.

Dar vechea gardă din PSD – Năstase, Agathon, DIP, Mitrea, Hrebenciuc etc – nu are nicio vină pentru că nu a crescut nimic de soi la umbra sa?

Adrian Năstase l-a crescut pe Victor Ponta. Și l-a crescut bine după cum s-a văzut în continuare.

PSD are nevoie disperată de un Octav Cozmâncă

Ponta nu mai e în PSD. Ca fost lider al partidului, vă place actuala garnitură de conducere a PSD?

Actualei conduceri a PSD îi lipsește în primul rând un om cu capacitate, cu știința, cu discernământul, cu experiența lui Octav Cozmâncă. Deci ceea ce nu are PSD-ul de astăzi este un Octav Cozmâncă. Care făcea și politica de cadre a partidului și care știa cum să se prezinte și cum să se aleagă din 2-3-4-5 propuneri una bună și pentru Guvern, și pentru partid, și pentru Consiliul Județean și pentru orice instituție sau structură.

Cu vreun deceniu în urmă, orice pesedist spunea cu mândrie că partidul său poate să scoată oricând două – trei garnituri guvernamentale, complete și eficiente. Afirmația mai este valabilă și pentru pesediștii de astăzi?

PSD-ul din vremea lui Adrian Năstase avea posibilitatea să scoată imediat trei garnituri guvernamentale pentru că Năstase a introdus, pe vremea când partidul era ăn opoziție, departamentele în PSD. Departamentele erau conduse de șefi și de adjuncți. Acele departamente nu numai că urmăreau activitatea ministerelor de care răspundeau, dar și veneau cu soluții, cu propuneri, cu ceva. Din acei șefi care conduceau departamentele puteai alege oricând două – trei echipe de guvernare. Acum, departamentele au dispărut, din păcate. Cum însă PSD are peste 500.000 de membri, găsești oricum garnituri de specialiști pentru toate domeniile posibile dar fie nu sunt scoși în față, fie nu ies ei în față.

Să lăsăm valorile PSD-ului pe unde stau ascunse și să ne întoarcem la tensionata relație cu Bruxelles-ul. În calitate de vicepreședinte al Patronatului Naţional Român, ce consecințe credeți că va avea, asupra mediului de afaceri românesc, o posibilă sancționare a României de către conducerea UE?

Sancțiunile posibile dar improbabile s-ar concretiza în suspendarea dreptului de vot. Dacă se ajunge la sancțiuni financiare, prin tăierea fondurilor europene, asta ar fi un lucru absolut inacceptabil și un lucru care ar face ca mulți români să devină eurosceptici. Deocamdată, românii încă sunt pro NATO și Uniunea Europeană. Dacă umbli la pâinea românilor de pe masă – o pâine și așa amărâtă, atunci sigur se va crea un cuent antieuropean în România, ceea ce eu nu-mi doresc sub nicio formă.

Un curent de acest fel se va manifesta și în rândul patronatului român?

Să văd sancțiunile și atunci vom vorbi.

Ultima întrebare este legată tot de PSD: raportat la întregul context intern și extern, credeți că PSD își va duce mandatul până la capăt, până în 2020?

Și-l duce vâjâind. Și-l duce fără probleme, opoziția la PSD este în presă și cei trei – patru ciudați europarlamentari români. În rest nu există opoziție iar esența democrației o reprezintă o opoziție puternică, una care să poate să tragă Guvernul de mânecă atunci când greșește. Actuala noastră opoziție este însă praf și pulbere. Pentru PSD cea mai bună soluție este să continue guvernarea până în 2020 și să iasă cu un candidat la prezidențiale care să rupă tot.

Un candidat din PSD?

Din PSD, din coaliție, pot să-l ia și de pe stradă, treaba lor.

Interesant!

 

 

 

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here