Cum plătesc bucureștenii 1,6 milioane de euro pe lună, pierderi RADET

se scumpește căldura
RADET se va transforma în societate comercială
RADET se va transforma în societate comercială

Din cauza nepăsării lui Sorin Oprescu și a lui Victor Ponta față de deteriorarea sistemului de termoficare, am ajuns în situația în care, lunar, se duc în pământ 7 milioane de lei.

Acești bani sunt trecuți la pierderi și plătiți ulterior din buzunarele bucureștenilor. Victor Ponta și Sorin Oprescu sunt direct responsabili de aceste pierderi, susține viceprimarul Capitalei- Cornel Pieptea.

Potrivit acestuia,  lunar, aproape 1 milion de metri cubi de apă se pierd din cauza avariilor la sistem. „Pentru a avea dimensiunea acestor pierderi, vă spun doar că lacul Cișmigiu are o capacitate de 0,3 milioane metri cubi de apă. Deci, în cazul pierderilor RADET vorbim de pierderi de trei ori mai mari. Dacă ne raportăm la consumul mediu al unui bucureștean, de circa 2-3 mc de apă caldă pe lună, pierderile din rețea reprezintă consumul a 300.000 de bucureșteni”, a explicat Pieptea pe blogul personal.

Banii sunt plătiți de bucureșteni

RADET plătește atât apa care este adăugată în sistem cât și energia termică înglobată în agentul termic pierdut. Costurile acestor pierderi, doar într-o lună, se ridică la 7 milioane de lei, bani care sunt plătiți în cele din urmă tot de către bucureșteni.

Explicațiile viceprimarului:

– În acest moment există 64 de puncte în rețea în care este nevoie să se intervină urgent. Dacă lucrările nu încep imediat, ca să se poată termina până vine frigul, sistemul de încălzire nu va putea fi repornit la parametri normali. Din păcate, de la începutul anului, poprirea pe conturile RADET, instaurată de ELCEN, permite doar plata salariilor angajatilor.

– Așadar, regia nu poate plăti nimic din datoriile pe care le are si implicit nu poate achiziționa nici materialele necesare pentru reparațiile urgente. Pentru a întelege situația în care se află RADET, vă precizez că muncitorii nu mai au nici măcar banalii electrozi pentru a face reparatiile de urgenta.

– În aceste condiții, realizărea lucrărilor de reparații pe perioada verii este incertă. Dacă aceste lucrări nu se vor face, pierderile vor fi atât de mari încât sistemul nu va mai putea funcționa. Pierderea de 1100 mc de apă de adaos per oră, pe timp de vară, este un record negativ.

– Întrucât asupra contului de investiții al RADET nu este instituită nicio poprire, Consiliul General al Municipiului București a alocat, la capitolul investiții, pentru RADET suma de 55 milioane de lei cu destinația reparații.

– Sorin Oprescu nu a virat până acum niciun leu din această sumă, în condițiile în care ne aflăm aproape la mijlocul anului. Așadar, îi cer lui Sorin Oprescu să vireze de urgență către RADET fondurile pentru investiții așa cum au fost aprobate de către Consiliul General.

– De asemenea, le solicit lui Sorin Oprescu și Victor Ponta să facă urgent toate demersurile necesare pentru a ridica poprirea de pe conturile RADET, astfel încât regia să rămână cu ceva bani în cont pentru a putea achiziționa materiale necesare reparațiilor urgente.

– De asemenea, le cer celor doi să își respecte promisiunea făcută în urmă cu doi ani bucureștenilor privind fuziunea ELCEN- RADET, o promisiune uitată, ca multe altele, atât de Oprescu, cât și de Ponta. Oprescu le promitea atunci bucureștenilor că vor primi apă caldă și căldură gratis, iar Ponta vorbea de un sistem civilizat de încălzire pentru bucureșteni.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Nu numai pierderile de pe traseu platim.Platim si risipa de apa ,pina curge apa calda sau curata(este neagra).Ieri 08-06-2015 am consumat 30 min.zeci de litrii de apa pentru a veni apa curata.Toate astea noi platim, pentru salariile lor
    mari si pentru nesimtirea lor !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here