Jaf la „Cimitire”, pentru stârpirea căpușelor de pe morminte! Denunțătorul lui Oprescu se apără cu Dicționarul

bani pentru cimitire

Mai mult de patru milioane de lei au fost cheltuiți ilegal de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU) din București, conform Curții de Conturi, în perioada ianuarie 2014-decembrie 2015. Sumele urmează să fie recuperate de la fosta conducere a administrației.

Neregulile principale au constat în modul cum ACCU, sub conducerea lui Cornel Popa, a realizat dezinfecția și achiziții de arbori. Acesta este cunoscut pentru faptul că a fost denunțătorul lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei acuzat de fapte de corupție.

Dezinfecție în cimitire și de două ori pe zi

Inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat că în cimitirele din Capitală s-a făcut, „pe hârtie”, prea multă dezinfecție, uneori și de două ori în aceeași zi. Firma care a benefiat de aceste contracte a fost Wasval SRL din Iași, care a primit peste 2,5 milioane de lei din sumele cheltuite aiurea de ACCU.

cimitire
Bogdan Cornel popa, denunțătorul lui Sorin Oprescu se apără cu DEX-ul de acuzațiile Curții de Conturi. Sursa Foto: Libertatea

Spre exemplu, în 2014, Cornel Popa a divizat patru contracte cu o valoare totală de 160.000 de lei pentru a le atribui direct către societatea menționată anterior. Inspectorii au depistat că, în baza înțelegerilor financiare, Wasval SRL dădea cu substanțe chiar și de două ori pe zi. “Prin încheierea contractului pentru combaterea căpușelor s-a încercat doar crearea unui cadru legal pentru efectuarea unor tranzacții, pentru care există indicii că sunt nereale în fapt”, scriu inspectorii. Despre Wasval, bizbrasov.ro a scris că firma ar fi controlată de familia fostului ministru PSD, Constantin Niță.

Cheltuielile eronate, justificate cu DEX-ul

Fostul director a divizat, în 2014, achiziția unor servicii de dezinfecție, dezinsecție și deratizare în mai multe contracte pentru a evita licitația și a atribui sumele prin încredințare directă către firma Wasval. Cornel Popa a explicat că a avut nevoie de mai multe contracte pentru că în Dicționarul Explicativ (DEX) deratizarea, deparatizarea, dezinfecția și dezinsecția au sensuri diferite.

Lista neregulilor

  • Inspectorii de la Curtea de Conturi au depistat chiar plata dublă a unor servicii în sumă de 164.605 lei, la care se adaugă penalități de 65.743 de lei.
  • Depășirea nejustificată cu 750.850 de lei a valorii maxime estimate a acordului-cadru de servicii încheiat în 2014 cu Wasval prin încheierea altor cinci contracte subsecvente în decursul primelor opt luni din perioada de patru ani.
  • Angajarea la plată nejustificată a sumei de 2.045.701 lei prin acceptarea la decontare a unor servicii de dezinfecție neprestate de către Wasval, aferent căreia s-au calculat dobânzi și penalități de întârziere de 428.539 de lei.
  • Plata nejustificată în sumă de 744.806 de lei a unor servicii de combatere a căpușelor realizate de Wasval, la care s-a calculat și penalități de 217.558 lei.
  • Prejudicierea bugetului local cu suma de 48.082 de lei, reprezentând contravaloarea pagubei produse prin uscarea arborilor și arbuștilor plantați și decontați în 2015. Suma trebuia recuperată de la prestatori (Cris Garden și Total Green Serv) la care se adaugă și penalități de întârziere de 10.291 de lei.
  • Utilizarea ineficientă a sumei de 133.200 de lei pentru achiziția de servicii de consultanță în achiziții, în condițiile în care entitatea avea șase angajați cu atribuții în domeniu. Firma care a primit contractele este AMB Premium Expert.

TOTAL NEREGULI: 4,6 milioane de lei

Totodată, Curtea de Conturi a depistat că mai multe contracte ale ACCU au fost acordate prin pricederi netransparente.

Din cele patru milioane de lei cheltuiți greșit, o sumă mai mică, (48.082 lei) s-a risipit pe achiziția de arbori care apoi au fost lăsați să se usuce. Copacii au fost achiziționați de la Cris Garden și Total Green Serv. Cele două societăți au plantat 1.084 de arbori și arbuști care s-au ofilit după câteva zile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here