UPDATE Deputatul Cristian Rizea, pus sub control judiciar pe cauţiune. El poate fi reţinut, dar nu şi arestat

Cristian Rizea

Cristian Rizea

Deputatul PSD Cristian Rizea, care până de curând era în cărţi pentru candidatura la Primăria Sectorului 5, a fost dat de colegii săi pe mâna Justiţiei. „Cristi Ferrari” le-a cerut miercuri deputaţilor să nu încuviinţeze arestarea preventivă solicitată de DNA şi le-a spus acestora că este în plin proces de adopţie a fului său de doi ani şi jumătate, iar o arestare a sa ar conduce la întreruperea procesului.

Lamentările nu au avut efect. În favoarea reţinerii au votat 141 de deputaţi, în vreme ce 114 au fost împotrivă, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.

UPDATE Deputatul Cristian Rizea, pus sub control judiciar pe cauţiune

Procurorii DNA au dispus joi dimineaţă luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, în valoare de 1,5 milioane lei, față de deputatul Cristian Rizea în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. DNA informează că procurorii au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de la data de 10 martie, față de Cristian Rizea. „Inculpatul va depune, în termen de 7 zile de la data emiterii prezentei ordonanțe, o cauțiune în valoare de 1.500.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție. Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală și prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, în condițiile în care Parlamentul României – Camera Deputaților a respins cererea de încuviințare a arestării preventive a inculpatului Rizea Cristian”, se arată în comunicatul DNA.

UPDATE Cristian Rizea nu poate fi arestat, ci doar reţinut

Deputatul PSD Cristian Rizea nu poate fi arestat, a decis miercuri plenul Camerei Deputaţilor, după ce încuviinţase reţinerea acestuia. Din 243 de deputaţi prezenţi, au fost valabil exprimate 226 de voturi, potrivit anunţului oficial. Astfel, 120 de deputaţi au votat pentru, 105 împotrivă, iar un vot a fost anulat. Pentru ca deputatul PSD să poată fi arestat ar fi fost nevoie de 122 de voturi.

”Printr-un vot negativ la propunerea procurorilor de arestare preventivă a mea nu mă ajutaţi pe mine, nu îl favorizaţi pe Cristian Rizea şi nici nu blocaţi justiţia, stimaţi colegi. Dimpotrivă, ancheta merge mai departe, însă ceea ce refaceţi, doamnelor şi domnilor deputaţi, este normalitatea şi legalitatea unei anchete judiciare”, a spus Rizea, în plenul Camerei Deputaţilor.

Cristian Rizea le-a cerut colegilor deputaţi să se gândească că adopţia fiului său este în mâinile lor. ”Nu voi invoca situaţia fiului meu pentru a vă impresiona, dar vă pot spune că dacă este ceva care mă face să vreau să trec peste această perioadă dificilă este faptul că am acest copil în vârstă de doi ani şi jumătate, pentru care vreau să mă lupt şi să-mi demonstrez nevinovăţia. Ceea ce nu ştiţi, stimaţi colegi, este că acum doi ani şi jumătate, la două ore după ce acest copil s-a născut, el a fost adoptat de mine şi soţia mea. Acest demers, conform legilor din România se încheie în luna noiembrie a acestui an. Doamnelor şi domnilor deputaţi, vă las pe dumneavoastră să decideţi dacă începând de mâine voi putea sau nu să continui această procedură de adopţie alături de soţia mea şi dacă fiul meu va avea familie”, a mai spus Cristian Rizea.

Deputatul PSD a criticat procedurile DNA şi a spus că în anul 2014, într-un dosar în care era acuzat de aceleaşi fapte, a obţinut o decizie de clasare. ”Care sunt raţiunile, stimaţi colegi, pentru ca unui deputat, unui senator, unui ministru sau oricărui să i se întâmple aşa ceva? Sunt cercetat într-o cauză penală şi înţeleg şi raţiunile şi exigenţele. Ceea ce nu înţeleg şi nu voi înţelege niciodată este modul în care se face anchetă în România. Nu este normal ca într-o societate democratică un cetăţean să nu fie lăsat să îşi studieze dosarul, să îşi pregătească apărarea, să dea o declaraţie în cunoştinţă de cauză şi să fie ridicat de pe stradă, stimaţi colegi. Nu este normal, într-o societatea democratică ca dumneavoastră, Parlamentul, să nu reacţionaţi la asemenea lucruri”, a conchis deputatul PSD.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here