Consiliul Concurenței a amendat cu peste 500.000 euro firme de taxi pentru „înţelegere tacită”

Consiliul ConcurenţeiConsiliul Concurenţei a amendat cu 2,26 milioane de lei (505.021 euro) opt firme de taxi din Bucureşti şi judeţul Ilfov pentru participarea la o înţelegere tacită. Obiectul înțelegerii tacite a fost fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi.

„Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite şi orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenţei pe o piaţă. Fiecare întreprindere trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de tarife în funcţie de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii şi nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente” se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Concurenţei.

Companiile sancţionate, care deţineau circa 70% din piaţă la momentul înţelegerii, sunt Pelicanul Grup Taxi (24.039 euro), Pelicanul Grup Internaţional Filiala Bucureşti (311 euro), Meridian Taxi (38.584 euro), Meridian Taxi Plus (10.404 euro), Autocobălcescu (375.831 euro), Confort Taxi (1.019 euro), Cristaxi Service (48.963 euro) şi Grup AS 2000 Transcom (5.870 EURO).

Potrivit Consiliului Concurenţei, companiile sancţionate s-au înţeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi.

Reprezentanţii instituţiei afirmă că acţiunile autorităţilor de autorizare, dar şi anumite prevederi legislative care facilitează schimbul de informaţii sensibile între întreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate în asociaţii, în materie de tarif maxim), au favorizat respectivul comportament anticoncurenţial.

Pe lângă sancţiunile aplicate, Consiliul Concurenţei va formula recomandări autorităţilor de autorizare şi reglementare referitoare la modalitatea de organizare şi gestionare a serviciilor de transport de persoane în regim de taxi în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar şi factorilor decidenţi implicaţi în legiferarea acestui domeniu la nivel naţional.

Decizia Consiliului Concurenţei urmează a fi publicată pe site-ul autorităţii de concurenţă, după obţinerea acordului părţilor implicate cu privire la informaţiile confidenţiale.

Autoritatea română de concurenţă a sancţionat, în 2010 şi 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din mai multe localităţi (Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu-Mureş) prin care se eliminase orice formă de concurenţă prin preţ şi are în curs de desfăşurare o investigaţie privind existenţa unor practici aparent similare pe piaţa locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here