Codul Penal al lui Dragnea. Liderul PSD, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, vrea cu orice preț un prag al prejudiciului

prag la referendum

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat la Antena 3, că nu se poate să nu existe un prag al prejudiciului în cadrul infracţiunilor de abuz în serviciu.

Conform liderului PSD, valoarea limitei de prejudiciu sub care abuzul în serviciu nu poate fi o faptă penală va fi stabilită în Parlament, în baza proiectului de lege elaborat de Ministerul Justiţiei. Obsesia lui Dragnea pentru acest prag, introdus și în celebra Ordonanță de Urgență 13 care a dus la proteste stradale, vine din faptul că el este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, prejudiciul său fiind de 102.000 de lei. Practic, președintele Camerei Deputaților vrea ca persoanele care fac abuz în serviciu și produc un prejudiciu mic să nu fie condamnați la închisoare, ci doar amendați administrativ și obigați să plătească paguba.

Ce a spus Dragnea

„Aşa cum au spus şi mulţi magistraţi, nu este corect ca să se lase la aprecierea judecătorului să decidă dacă se poate decide un prag sau nu. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei nu este şeful Parlamentului. Parlamentul va decide, pe baza acelui proiect de lege, în consonanţă cu decizia Curţii Constituţionale, cu deciziile CCR, care este calea corectă de urmat”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat dacă ar trebui să existe un prag în privinţa  infracţiunilor de abuz în serviciu.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că nu se poate să nu existe un astfel de prag, Parlamentul urmând să decidă valoarea acestuia.

„Nu vreau să mă antepronunţ, dar vă spun în seara asta că nu se poate să nu exite un prag, poate să fie un leu, poate să fie 100 lei, poate să fie 1.000 lei. Comisia de la Veneţia, deciziile CEDO au spus lucrul acesta. Avem decizia CCR foarte clară care a spus că sunt obligatorii şi prevederile din încheierea de şedinţă, adică din dispozitiv, dar şi din considerente.  Va ajunge proiectul de lege în Parlament şi acolo vom dezbate pe larg”, a conchis Liviu Dragnea.

Ce vrea Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 5 aprilie, că a fost elaborat şi va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale şi a reafirmat că nu va pune un prag pentru abuzul în serviciu, dar, „dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă”.

„Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pentru punerea lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Modificările vizează strict punerea de acord a codurilor cu deciziile Curţii Constituţionale, nimic mai mult, nimic mai puţin”, a spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a spus că proiectul de lege nu prevede un prag pentru abuzul în serviciu, dar, „dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă”.

Fosta soție, pe linia lui Dragnea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, astăzi, să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu, la cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

„Admite cererea formulată de inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 Cod penal anterior, art. 297 alin.1 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here