Victor Ciorbea atacă Ordonanţa 13 la Curtea Constituţională şi îi mulţumeşte lui Klaus Iohannis

Victor Ciorbea rămâne fără pensie specială revocarea lui Victor Ciorbea

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că a atacat la CCR ordonanța privind modificarea Codurilor Penale. Sesizarea făcută este una legată de fondul ordonanței, invocând excepția de neconstituționalitate.

”Am primit aseară de la Procurorul General o scrisoare, mă roagă să iau în considerare unele critici, am avut în vedere și acest document. Unele idei au fost preluate și în textul excepției, am atașat documentul la excepția propriu-zisă. Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017” a spus Victor Ciorbea.
”Îi mulțumesc domnului Președinte pentru precizarea privind acel precedent. Am constatat că avem calitate procesuală activă de a ridica excepția de neconstituționalitate. O parte a ordonanței a intrat în vigoare, cealaltă va intra peste 10 zile. Precedentul se confirmă, este real” a continuat Ciorbea.
”Se referă la neîndeplinirea cerințelor de existență a urgenței și a cazului excepțional. Spre pildă, Guvernul menționează ca unul dintre motive faptul că este necesară implementarea unei directive a UE. Am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018, un termen suficient de lung pentru a putea fi dezbătută în cadrul Parlamentului. Nu se justifică adoptarea unei OUG. Curtea Constituțională a precizat că se justifică o OUG dacă ar fi declanșată procedura infringementului, ceea ce nu este cazul” a mai spus Victor Ciorbea, despre excepția de neconstituționalitate.
”În OUG se folosește, se adaugă, se menționează, se face trimitere și la vătămare gravă, certă și legitimă ale intereselor unei persoane fizice sau juridice. Se spune, ori prejudiciul este mai mare de 200.000 de lei ori se aduce o astfel de vătămare. Însă nu definește ce înseamnă această vătămare gravă, astfel apare un alt element de imprevizibilitate, prin urmare acesta este un prim motiv legat de motive intrinseci, respectiv abuzul în serviciu.
Un altul vizează faptul că se spune că suntem în prezența abuzului în serviciu dacă avem de-a face doar cu încălcarea legii stricto-senso. Din diverse decizii ale CCR reiese că trebuie avută în vedere accepțiunea largă a noțiunii de lege. Și acele încălcări ale unor dispoziții de Guvern, hotărâri de CJ, consilii locale, etc. reprezintă acte normative, lege în sens larg” a conchis Avocatul Poporului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here