Numărul de turiști medicali în România, în mare parte germani, italieni, israelieni și britanici, s-ar putea dubla până la sfârșitul anului 2015, urmând să ajungă la aproximativ 500.000.
Între șapte și nouă milioane de persoane fac turism în scopuri medicale, la nivel mondial. O piață a cărei valoare depășește 35 miliarde de euro. Așa arată statisticile, iar cele mai solicitate intervenții sunt cele din domeniul stomatologic. Între țările care au dezvoltat acest segment se află și România. Și, chiar dacă veniturile generate aici sunt la un nivel mult mai scăzut, potențialul este uriaș: cu cele mai mici costuri din Uniunea Europeană la serviciile medicale, piața locală a turismului medical ar putea depăși 400 milioane de euro în 2015, dublu faţă de nivelul la care se află acum.
Peste 70.000 de pacienţi din străinătate s-au tratat în România în 2013 şi în primele cinci luni ale anului trecut, străinii beneficiind de tratamente mai ieftine cu până la 50% decât în țările lor de origine. Tocmai acesta este principalul motiv pentru care piața turismului medical din România este atât de dinamică și crește cu peste 30% pe an. Practic, din cei aproximativ două milioane de turişti care vizitează România anual, circa 2%-3% vin pentru a beneficia de servicii medicale.
Prof. Dr. Norina Forna (foto), decan al Facultatii de Stomatologie din Iași, medicii români sunt foarte bine pregătiți, de aceea sunt mulți străini care aleg să se trateze în România. „Școliile de medicină dentară din România realizează o pregătire profundă a studentului. Studentul ajunge chiar la nivelul de medic specialist, de aceea tot mai mulți străini aleg să se trateze în România. Pe de altă parte, numărul expațiilor care aleg să practice turismul dentar este tot mai mare și pentru că prețurile practicate de medicii stomatologi români sunt mai mici decât cele practicate de colegii lor din alte țări europene. Și în turism, serviciile sunt limitate la număul de clienți ai hotelului la 9 ora actuală se închid cabinete, pentru ca nu au fonduri, sau clientele”, a declarat Forna.
Printre tratamentele pe care le caută străinii în clinicile din România sunt cele stomatologice și estetice, prețul fiind la cel mult jumătate fața de cel din țările natale ale acestora. Industria turismului medical, aflată în expansiune, produce venituri anuale de 250 de milioane de dolari pentru România, iar medicii și asistentele se pot întoarce astfel în țara.
Cetățeanul TV