UPDATE: Președintele CJ Brăila, Bunea Stancu, suspendat și arestat la domiciliu

Bunea Stancu
Bunea Stancu a fost suspendat de prefect. La fel și „vicele” Florin Mija. Foto: Obiectiv Brăila

UPDATE

Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese, și vicepreședintelele CJ, Florin Mija, cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, au fost suspendați marţi din funcții, prin ordine semnate de prefectul Vasilica Vîlcu.

Bunea Stancu
Bunea Stancu a fost suspendat de prefect. La fel și „vicele” Florin Mija. Foto: Obiectiv Brăila

“Prefectul de Brăila a semnat cele două ordine de suspendare din funcție pentru Gheorghe Bunea Stancu și Florin Mija, care au fost trimise la Inspectoratul Județean de Poliție Brăila. Ei trebuie să le comunice, pentru ca ordinele să devină executorii. Cele două ordine au fost semnate în baza sentinței penale trimise de Tribunalul Galați”, a declarat pentru Agerpres directorul Cancelariei Prefectului, Mircea Tudosie.

Tribunalul Galați a decis vineri seara ca președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, și vicepreședintelele CJ, Florin Mija, să fie arestați la domiciliu, după ce joi cei doi fuseseră reținuți de procurorii DNA.

Alături de cei doi a fost reținut și șeful biroului Achiziții publice din aceeași instituție, Nicolae Moisiu. Vicepreședintele CJ Florin Mija și șeful de la Achiziții, Nicolae Moisiu, au fost membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice la data faptelor și sunt acuzați de abuz în serviciu în formă continuată.

Procurorii DNA susțin că, în perioada 2009-2010, Gheorghe Bunea Stancu, ordonator principal de credite, și ceilalți doi inculpați și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de CJ Brăila.

Potrivit procurorilor, modul în care au fost organizate și derulate procedurile de achiziție publică în perioada de referință a condus la situația ca trei societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contracte pe plan local și județean.

UPDATE 9 august

Potrivit procurorilor anticorupție, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, s-au folosit de prerogativele conferite de funcțiile deţinute, prejudiciind instituţia şi lezând interesele legitime ale unor firme. Ei sunt în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Galați a respins, vineri seară, propunerea DNA de arestare preventivă. Decizia Tribunalului Galaţi a fost contestată de procurori. Bunea Stancu este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, iar Mija, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Articolul original

Gheorghe Bunea Stancu, președintele Consiliului Județean Brăila, a fost reținut, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care este acuzat de atribuirea preferențială a unor contracte către mai multe firme. El a fost audiat joi seara, la sediul DNA Galați, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese, ambele în formă continuată, privind atribuirea preferențială a unor contracte către anumite firme.

Bunea Stancu
Bunea Stancu aq fost ridicat cu mascații

Bunea Stancu a fost ridicat, joi seara, de procurorii DNA în urma perchezițiilor efectuare la domiciliul său și sediul CJ Brăila. La fel s-a întâmplat și cu vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Florin Mija. Procurorii anticorupție din Galați au efectuat joi patru percheziții în municipiul Brăila într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2009-2010, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție de către funcționari publici cu funcții de conducere în plan local. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmerie, potrivit unui comunicat al DNA citat de Agerpres.

Joi, două percheziții au avut loc la sediul Consiliului Județean Brăila și la domiciliul președintelui Gheorghe Bunea Stancu, suspectat de abuz în serviciu, după ce a acordat preferențial și prin încălcarea atribuțiilor de serviciu mai multe contracte către anumite firme. Prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 3 milioane de lei, pentru cinci contracte încheiate de către președintele CJ Brăila și funcționarii din subordine care au vizat lucrări de asfaltare drumuri și reamenajare/reabilitare spații medicale la unitățile spitalicești din subordinea CJ Brăila. Modul în care au fost organizate și derulate procedurile de achiziție publică a făcut ca anumite societăți să dețină monopolul lucrărilor licitate, la una dintre firme fiind chiar Bunea Stancu acționar.

Inculpați și complici

Inculpaților Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin și Moisiu Nicolae, li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a

Bunea Stancu
Vicele Florin Mija a fost și el reținut pentru 24 de ore

fi prezentați, la data de 08 august 2014, Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă.  În cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții: 

  • Georgel Ghenea, Jenica Dumitrașcu, Vasile Puia. Ionică Popescu, Ionel Puș, funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată;
  • Vasile Soare și Ctistian-Cătălin Stăncic, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată;
  • Camelia Bratu, Cornel Grigore și Gheorghe Ciudatu diriginți de șantier, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Aceștia din urmă, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.