București, fruntaș la capitolul poluare în Uniunea Europeană

sectorului 5
Străzile Capitalei sunt sufocate de trafic și pline de gropi

Bucureștiul este una din cele mai poluate capitale din Europa, potrivit raportului IPCC, care arată că numeroase orașe din zona Marii Negre și din zona Orientului Mijlociu se confruntă cu unele dintre cele mai serioase efecte din cauza schimbărilor climatice.

Andrei Covatariu, expert în schimbări climatice, a declarat că România este la coada clasamentului în privința calității aerului, Bucureștiul fiind a cincea cea mai poluată capitală din UE, după Varșovia, Zagreb, Atena și Sofia. Potrivit acestuia,  cele mari probleme sunt traficul,  mașinile  fiind foarte vechi, o medie a utilizării mașinii fiind de aproape 17 ani, versus 11,8 de ani la nivel european. România importă foarte multe mașini second-hand din vestul Europei, în timp ce Uniunea Europeană încearcă gradual să interzică sau să taxeze tot mai mult motoarele diesel și motoarele poluante. Andrei Covatariu a mai declarat că Bucureștiul are puține spații verzi, fiind vorba de 7 metri de zonă verde publică pe cap de locuitor în timp ce media europeană este de 18mp.

„Există o nevoie foarte mare de încălzire în rândul populației urbane, iar problema nu e doar în București, ci și în alte orașe cu CET-urile care nu sunt utilizate la o rată atât de mare ca acum 20-25 de ani. Sunt centrale pe gaz, eficiente dintr-un punct de vedere, dar care generează o poluare foarte mare. Vorbim și de arderi ilegale, ușor tipice estului Europei, din proximitatea urbanului și urbanului mare. Asta influențează extrem de mult calitatea aerului.”, a mai declarat expertul, potrivit digi24.ro.

„Zona de trafic e o problemă, dar e greu de aplicat măsuri ca în vest, de penalizare sau taxare mare a unor tipuri de motoare, pentru că populația încă are putere de cumpărare relativ redusă cu vestul Europei, din nou, poate să genereze o problemă politică”., a mai spus Andrei Covatariu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here