Traian Băsescu, despre declarațiile Vioricăi Dăncilă referitoare la raportul MCV: ”diletantism”

Traian Băsescu
Moș Crăciun nu-l mai prinde pe Băsescu în PMP

Traian Băsescu susține că afirmaţiile premierului Viorica Dăncilă, care a spus că e dezamăgită de raportul MCV, se înscriu în aria dilentantismului, precizând că Bruxelles o să-i răspundă “rămâi mămică suverană, dar nu ne mai căuta”.

“Tot ce fac Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă este diletantism. Diletantism a fost şi declaraţia doamnei Dăncilă în Parlamentul European şi cea de azi (joi – n.red.). O să spună Bruxelles <rămâi mămică suverană, dar nu ne mai căuta>”, a afirmat fostul primar Traian Băsescu joi seară la România TV.

El a adăugat că tonul din raportul MCV este o reacţie a Comisiei Europene la ţâfna politicienilor români, derajanţi de atacurile de la Bucureşti. Băsescu a precizat că este deranjat de acest ton al oficialilor europeni, nu şi de conţinutul documentului. “Să spui <suspendarea imediată a procedurilor de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt>. Este o ţâfnă ca replică la ţâfna Bucureştiului cu care vorbeşte la adresa CE. Cred că şi domnul Juncker ştie. E tonul unor oameni care au ajuns deranjaţi de atacurile de la Bucureşti”, a explicat Traian Băsescu.

Dăncilă, ”dezamăgită” de raportul MCV

Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de joi a Guvernului, că este dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a arătat că “e un partener loial şi corect al UE”. Premierul a precizat că argumentele oferite de partea română au fost ignorate de oficialii europeni.

Totodată, premierul a spus că rezoluţia privind statul de drept în România, adoptată marţi de către Parlamentul European, este o expresie a intereselor unor grupurile politice din PE. De asemenea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spus că abordarea Comisiei Europene avută în raport este una subiectivă, iar oficialii europeni ar trebui să dea dovadă de disponibilitate de a ascult argumentele părţii române, pentru că “raportul ajunge să fie complet dezechilibrat şi nu reflectă realitatea”. Liderul ALDE a precizat că funcţionarii CE nu respectă suveranitatea Parlamentului României.

Comisia Europeană recomandă României, în raportul MCV prezentat marţi, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marţi, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

LĂSAȚI UN MESAJ