Avertisment pentru români! Zeci de tone de citrice contaminate cu pesticide au ajuns în magazine

Citrice. Sursa foto: ciao.ro
Citrice. Sursa foto: ciao.ro

Zeci de tone de mandarine şi lămâi cu pesticide au fost descoperite în ultimele zile de autorități în magazine din România.

Directorul general al ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat că doar în ultimele două zile s-a constatat că 20 de tone de lămâi, struguri și mandarine aveau pesticide.

La intrarea în țară se fac controale privind reziduurile de pesticide și examene de laborator.

Probele se recoltează prin punctul de intrare unic în Europa.

Directorul ANSVSA  declara recent că o mare problemă sunt importurile de legume şi fructe din Turcia, de unde provin cele mai multe produse contaminate cu pesticide, potrivit digi24.ro.

„Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel. Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide. Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor. În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE”, a declarat Ponea.

Potrivit directorului ANSVA, inspectorii s-au confruntat cu situaţii  în care unii operatori întârzie să anunţe autorităţile despre probele contaminate pentru a-şi putea vinde produsele, existând bănuiala că acest lucru este făcut intenționat.

El a precizat că se va amenaja în Constanţa un laborator performant pentru analiza pesticidelor din legume şi fructe,  investiţiile fiind  de până la 10 milioane de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here