UE ne dă bani pentru autostrada Moldovei, dar statul nu-i vrea

autostrada moldovei contractul pentru autostrada autostrada Gilău-Nădăşelu

Studiul de fezabilitate pentru autostrada Moldovei poate să fie finanţat pe actuala perioadă de programare, dar este necesară o solicitare din partea Guvernului, care nu a fost depusă deocamdată, a declarat comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

„Serviciile noastre de la DG Regio au avut consultări cu Guvernul României, în legătură cu autostrada Moldova şi evaluarea noastră este că putem oferi finanţare pentru realizarea studiului de fezabilitate pe actuala perioadă de programare, dar avem nevoie de o solicitare din partea Guvernului României, pe care nu o avem. Deci noi ne-am oferit, la Comisie, să realizăm studiul de fezabilitate pentru autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş pe perioada actuală de programare şi din viitorul buget, de la 1 ianuarie 2021, să se realizeze construcţia efectivă. Dar aceste lucruri nu le putem face fără a primi un proiect – la fel cum e şi cazul Sibiu – Piteşti, care are prioritate în masterplanul de transport – fără ca proiectele să fie depuse la Comisie”, a declarat comisarul european, în cadrul unei conferinţealături de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că astăzi va începe construcţia la autostrada Moldovei, pentru că acest sector de autostradă face parte din Coridorul IX pan-european.

„Acesta este doar începutul, o să vedeţi pe toate şantierele o mobilizare exemplară şi toţi constructorii vor lucra aşa cum trebuie de acum înainte şi mă refer la finalizarea lucrărilor în termenele contractuale pe care şi le-au asumat. Autostrada Moldovei este o prioritate pentru acest Guvern şi de astăzi vom începe lucrările la această autostradă. Noi muncim, noi nu avem pauze la Ministerul Transporturilor iar constructorilor le-am mulţumit că pe perioada cât nu a fost bugetul promulgat au lucrat în continuare şi nu s-au oprit. Mesajul este clar: a început construcţia autostrăzii Moldova, ne-am ţinut de promisiune. La ora 15,00 voi fi pe şantier”, a spus ministrul Răzvan Cuc.

1 COMENTARIU

  1. Mi-aș fi dorit să pricepeți că, de regulă, UE ne alocă fonduri de coeziune la nivelul celor necesare achiziționării studiilor de fezabilitate, elaborate de către firme agreate de ei; adică, „noi vă dăm, dar le direcționați către X și Y, care sunt agreate de noi pentru emiterea studiilor de fezabilitate”.
    Același subiect a fost abordat și în clenciul dintre Vâlcov și Corina Crețu, comisarul român procedând identic, adică dă bani pentru firme străine, nicidecum pentru execuția lucrării.

LĂSAȚI UN MESAJ

*