Asociaţiile de părinţi cer încetarea grevei: Aţi primit ce aţi solicitat de la prima întâlnire!

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământul Preuniversitar Iulian Cristache a transmis un mesaj în care cere încetarea grevei. Acesta spune că sindicaliștii au obținut tot ceea ce au vrut, încă de la prima înlnire cu reprezentanții Guvernului.

„Aţi primit ce aţi solicitat la prima întâlnire”, le transmite Iulian Cristache sindicaliştilor. Acesta le răspunde celor care spun că toţi părinţi vor amânarea examenelor sau repetarea anului.

„Răspund celor care spun că toţi părinţi vor amânarea examenelor sau repetarea anului. Sunt zeci/sute de mesaje primite. Sunt oameni care nu au timp să incite, care nu pierd timpul pe fb, care nu sunt selectaţi la emisiuni. Cei care, cel puţin la nivel declarativ, spuneţi că doriţi chiar şi amânarea anului şcolar, vă recomand ca… în semn de solidaritate cu profesorii… să vă lăsaţi „repetenţi” copiii un an de zile. Să vedem câţi elevi vă vor asculta. Vă hrăniţi cu manipulări? Chiar vreţi să vă cred că sunteţi în stare să pierdeţi un an din viaţa copiilor?”, scrie Cristache.
Greva din Educație

Copiii, monedă de negociere

Cristache afirmă că „în acest moment, copiii devin monedă de negociere, e foarte uşor de văzut”.
El are un mesaj şi pentru cadrele didactice: „Nimeni nu spune că salarizarea dvs. este una corespunzătoare. Nimeni! Cu toţii vrem să avem profesori mulţumiţi şi demni, dar nu pe spatele copiilor noştri. Referitor la cererile sindicatelor. Domnilor/doamnelor… aţi primit ce aţi solicitat la prima întâlnire. Vreţi să ne minţim? Că nu vă mulţumeşte, că nu mai aveţi încredere… e cu totul altceva”.

El le spune sindicaliştilor că nu ştiu să negocieze, o fac în forţă şi neprincipial. Iulian Cristache are şi un Post Scriptum. „Lăsaţi aici numele şi prenumele, mă refer la cei care vreţi „repetenţia”. Vreţi? Verificăm după ce greva încetează”.


Ce au primit profesorii

Ministrul Educaţiei Ligia Deca a explicat, după ultima discuție cu sindicaliștii, care va fi cuantumul salariilor nete pentru cadrele didactice, după adoptarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului care prevede majorări salariale pentru personalul din învăţământ. Astfel, un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 lei va primi 3.365 de lei net. De asemenea, un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985 de lei, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 lei net.

„Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net. Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net. Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net”, a explicat Ligia Deca, întrebată la finalul şedinţei de joi a Executivului cât vor câştiga cadrele didactice după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă care prevede majorări salariale în educaţie.

„Să reţinem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică”, a mai spus ministrul Deca.
„De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora, deci vorbim dacă este să vorbim pe venituri deja este o altă conversaţie”, a continuat ea.

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Şi cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.