Anunțul meteorologilor: Vreme neobișnuită de Crăciun și Revelion

Iarnă caldă, cu fenomene extreme
Iarnă caldă, cu fenomene extreme

De Crăciun și Revelion vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal pentru sfârșitul lunii decembrie, a precizat meteorologul ANM, Elena Mateescu. 

La munte va fi zăpadă bună de schiat și chiar ninsori, la înălțimi de peste 1.700 m. La altitudini mai joase vor fi ploi sau cel mult lapoviță. În șapte din ultimii zece ani au fost temperaturi mult mai ridicate la final de decembrie decât în mod normal.

Zăpada din în stațiunile montane va rămâne o perioadă de timp, a spus Elena Mateescu, potrivit digi24.ro.

„Cu siguranță se va putea schia, stratul de zăpadă menținându-se, având în vedere că la munte va mai ninge și în următoarele zile și, nu în ultimul rând, și vremea deosebit de rece cu siguranță va permite menținerea stratului. (…) Vor mai fi două nopți foarte geroase, chiar mai geroase decât pe parcursul nopții trecute sau în această dimineață (miercuri dimineață – n.r.), când am consemnat -22 de grade Celsius la Vârful Omu, -10 grade în Capitală. (…) Același lucru se va consemna și în dimineața zilei de Ajun, și chiar în dimineața de Crăciun, chiar dacă vremea se va încălzi apreciabil în toată țara, mai ales în ziua ajunului Crăciunului, a declarat Elena Mateescu. 

Din cauza încălzirii, va ninge doar la munte, la peste 1.700 m. La altitudini mai joase vor fi ploi și lapoviță, chiar polei. De Crăciun și Revelion vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal pentru finalul lunii decembrie.

„În zonele mai joase de relief, inclusiv în Capitală, nu ne vom bucură de sărbătoarea Crăciunului de un strat de zăpadă, să ne aducă aminte de timpurile de dinainte de ’90.

Din statistica meteorologică a ultimului deceniu, în șapte ani din cei zece ani din intervalul 2011-2020, în perioada sărbătorii Crăciunului și chiar a trecerii dintre ani am înregistrat temperaturi cu mult mai ridicate decât perioadele specifice, temperaturi de până la 19-20 de grade Celsius. De această dată, 13-14 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu pentru sfârșitul unei luni decembrie în țara noastră”, a mai declarat meteorologul Elena Mateescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.