Alpinistul Zsolt Torok a murit în Munții Făgăraș

sursa: aradon.ro

Alpinistul Zsolt Torok a murit în Munţii Făgăraş. Informaţia a fost confirmată de ministrul de Interne Mihai Fifor pe pagina sa de Facebook.

Alpinistul avea 45 de ani. El a doborât mai multe recorduri în alpinismul românesc și mondial.

Ministrul de interne Mihai Fifor a postat sâmbătă pe contul de Facebook o fotografie cu Zsolt Torok însoțită de mesajul: „Rămas bun, prieten drag…Dumnezeu să te odihnească în pace!”

sursa: captura Facebook
sursa: captura Facebook

Alpinistul Zsolt Torok a murit

Vestea că celebrul alpinist Zsolt Torok a murit a fost dată de salvamontişti.

„Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîrfului Negoiu”, au declarat, pentru mediafax, reprezentanții Salvamont Sibiu. „Se încearcă evacuarea pe calea aerului a acestuia şi în zonă sunt mai multe echipe salvamont care încearcă să ajungă la locul accidentului”, a afirmat salvamontistul Adrian David, citat de Agerpres.

Alpinistul a fost căutat de echipe ale Salvamont Sibiu şi Argeş, de jandarmi sibieni şi argeşeni dar şi de un elicopter al MAI.

Alpinistul era singur pe munte când s-a întâmplat tragedia. “A plecat singur de la Bâlea Lac. Urma să se întâlnească miercuri, 14 august, cu nişte prieteni în zona vârfului Negoiu. Azi, când prietenii au ajuns la refugiul Călţun, au găsit bagajul lui acolo şi au dat alarma”, a declarat, pentru “Adevărul“, salvamontistul argeşean Cristian Toma.

Performanțele lui Zsolt Torok

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan, conform digi 24.

Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu mai fusese urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

Citeşte şi: Alpiniştii Alex Găvan şi Daniel Mazur au fentat moartea adusă de cutremurul din Nepal. Cetăţenii români au scăpat teferi

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

 

LĂSAȚI UN MESAJ