Alpiniştii Alex Găvan şi Daniel Mazur au fentat moartea adusă de cutremurul din Nepal. Cetăţenii români au scăpat teferi

NepalCetăţeanul român Alex Găvan, care se afla în Nepal pentru alpinism, a scăpat teafăr din cutremurul de 7,8 grade care a avut loc în regiune în dimineaţa zilei de sâmbătă.

Tabăra de bază a alpiniștilor de pe fața sudică a Everestului a fost sever afectată în urma celor două cutremure puternice, cu magnitudini de 7,8 și, respectiv, 6,7 grade, care s-au produs în dimineața zilei de sâmbătă, în munții Himalaya. Seismele au avut loc la aproximativ 80 km nord-vest de capitala Nepalului, orașul Kathmandu.

“Până la ora emiterii comunicatului (15:00 ora României), singurele informații sigure provin de la alpinistul român Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, care a postat pe contul său de Twitter: <Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori. Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain>. (Cutremur puternic în Tabăra de Bază Everest apoi avalanșă puternică dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viața. Sunt bine. Mulți oameni pe munte.)”, se arată într-u comunicat al Asociației Română pentru Alpinism și Explorare.Nepal

Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe fața sudică a Everestului, a transmis că Tabăra de bază a fost sever afectată, iar echipa lor se află izolată în Tabăra 1. “Nu avem informații sigure despre ceilalți trei români aflați în expediții pe muntele Everest: Teofil Vlad — pe fața Nordică, Zsolt Torok și Justin Ionescu — pe fața Sudică. Din ultimele informații primite de la ei, putem presupune următoarele: Zsolt Torok și Justin Ionescu ar putea fi alături de Daniel Mazur în C1 (informație neconfirmată). Teofil Vlad s-ar afla în Tabăra de Bază Avansată de pe fața Nordică a Everestului (informație neconfirmată), unde condițiile de producere a avalanșelor sunt reduse”, se mai arată în comunicat.

Cutremurul din Nepal a fost şi în atenţia eurodeputatului Cristian Preda, care s-a declarat sâmbătă solidar cu victimele seismului devastator din Nepal, mai ales că a fost la Kathmandu în urmă cu două săptămâni.

„Sunt solidar cu nepalezii, după cutremurul cu magnitudinea 7,9, produs astăzi! Acum două săptămâni, la Kathmandu, am avut întâlniri cu echipele care gestionează crizele post-seismice. Sper ca aeroportul din Capitală să nu fi fost afectat, fiindcă e singurul unde pot ajunge ajutoare internaționale. Altfel, se va recurge la elicoptere din India, potrivit planului de urgență conceput cu mai mult timp în urmă. Din păcate, doar un spital din Kathmandu era pregătit, potrivit evaluărilor făcute de medici, pentru a primi urgențe”, a scris Preda pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ