Alertă mondială din cauza variolei maimuței

Variola Maimutei. Sursa foto: ziare.com

Peste 260 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate la nivel mondial, 83 fiind încă în analiză. Specialiștii din sănătate avertizează însă că ar putea fi mult mai multe.

 Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru SIDA (UNAIDS), unele rapoarte despre virusul variolei maimuțelor sunt rasiste și homofobe,  exacerbarea stigmatizării subminează răspunsul la focarul în creștere.

”O proporție semnificativă” din cazurile recente de variola a maimuțelor a apărut în rândul bărbaților gay, bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați..Transmiterea a fost cel mai probabil prin contact fizic apropiat cu un bolnav de variolă a maimuței ar putea afecta pe oricine. Unele portrete ale africanilor și persoanelor LGBTI „întăresc stereotipurile homofobe și rasiste și exacerbează stigmatizarea”.

„Experiența arată că retorica stigmatizantă poate dezactiva rapid răspunsul bazat pe dovezi, stimulând ciclurile de frică, alungând oamenii de serviciile de sănătate, împiedicând eforturile de identificare a cazurilor și încurajând măsuri ineficiente, punitive”, a mai transmis UNAIDS, potrivit ziare.com.

Complicațiile variolei maimuțelor sunt infecții secundare, bronhopneumonie, sepsis, encefalită și infecție a corneei cu pierderea vederii. Este necunoscută măsura în care poate apărea infecția asimptomatică.

Perioada de incubație (intervalul de la infecție până la apariția simptomelor) a variolei maimuțelor este de obicei de la 6 la 13 zile.

  • Perioada de ”invazie” (durează între 0–5 zile) caracterizată prin febră, cefalee intensă, limfadenopatii (umflarea ganglionilor limfatici), dureri de spate, mialgii (dureri musculare) și astenie intensă (lipsa de energie). Limfadenopatia este o caracteristică distinctivă a variolei maimuței în comparație cu alte boli care pot apărea inițial similare (varicela, rujeola, variola).erupția cutanată începe de obicei în 1-3 zile de la apariția febrei. Erupția tinde să fie mai concentrată pe față și pe extremități, mai degrabă decât pe trunchi. Afectează fața (în 95% din cazuri), palmele și tălpile picioarelor (în 75% din cazuri). De asemenea, sunt afectate mucoasele bucale (în 70% din cazuri), organele genitale (30%) și conjunctivele (20%), precum și corneea. Erupția cutanată evoluează secvențial de la macule (leziuni cu o bază plată) la papule (leziuni ferme ușor ridicate), vezicule (leziuni pline cu lichid limpede), pustule (leziuni pline cu lichid gălbui) și cruste care se usucă și cad. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here