Trei români au murit săptămâna trecută după ce au contractat virusul West Nile, conform Euronews.
Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru virusul West Nile, care se transmite prin înțepături de țânțar, iar peste 10% dintre țânțarii din România poartă virusul, potrivit unui studiu recent al Institutului Cantacuzino.
Săptămâna trecută, cel puțin 7 persoane din România cu vârste de peste 50 de ani au contractat boala, dintre care 3 persoane au murit din cauza unor complicații.
Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate după ce pacienții au ajuns la spital cu meningită sau meningoencefalită, o infecție a meningelor și a creierului.
În cazuri rare, pacienții pot prezenta o infecție gravă a sistemului nervos după contractarea virusului, ducând la paralizie, convulsii, pierderea vederii și comă.
Cu toate acestea, 8 din 10 persoane infectate nu prezintă simptome. Bătrânii sau persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile la virus.
Oamenii sunt sfătuiți să-și acopere întregul corp atunci când vizitează zone cu multă vegetație și umiditate ridicată pentru a evita mușcătura. De asemenea, ar trebui să folosească spray-uri anti-țânțari, să instaleze plase pe ferestre și recipiente goale cu apă unde țânțarii se pot înmulți și se pot înmulți.
5 simptome la care să ai grijă
Simptome
Medicul Tudor Ciuhodaru explică cele 5 simptome care trebuie să te determine să mergi de urgență la spital.
„1. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
- Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.
- Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
- În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.
- Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:
a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor).
Cum se transmite West Nile
- Principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor.
- Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
- Transfuziile pot fi o sursă de infecție.
- Practic orice persoană (indiferent de vârstă) înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile însă
- Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.
- 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
- Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
- 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
- Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
Cetățeanul TV