Una dintre cel mai mari concesiuni de ape din Delta Dunării este dată, la un preț subevaluat, firmei Kiara Laci. În acționariatul acestei societăți se regăsesc două companii germane cu acționar necunoscut. Reprezentantul lor în România este Cristian Antonescu, nepotul lui Crin Antonescu, fostul șef PNL președinte interimar al României pe perioada referendumului din 2012.
Peste 2.100 de hectare a primit în concesiune de la Consiliul Local al comunei Crișan, în urmă cu aproape un deceniu, firma Kiara Laci din Tulcea.
Mai exact este vorba de Amenajarea Piscicolă Ciamurlia I, una dintre cele mai vânate concesiuni din Delta Dunării. Un luciu de apă unde exploatează speciile de crap și roșioară, conform aprobărilor primite de la Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA).
Concesiune subevaluată, actele completate direct la Prefectură
Preţul concesiunii este de 22 lei/hectar. DNA a cercetat felul în care au fost concesionate terenul piscicol, fără a exista o evaluare a preţului acestora. Anchetatorii nu au constatat însă infracţiuni. „Hotărârea CL a fost votată, actele au fost completate direct la Prefectură, astfel încât ne-am trezit cu această concesiune cu destinaţie agropiscicolă“, spune primarul din Crişan. „Un preţ corect al concesiunii era de minimum 50 lei/hectar, chiar 60 lei. Din concesiune, primăria obţine 100.000 de lei“, a adăugat Ilie Munteanu.
Cum a apărut nepotu’
În momentul când a primit concesiunea de la comuna tulceană, firma era controlată de Mihaly Laszlo Racz, un afacerist cu cetățenie austriacă. Acesta este un personaj controversat, mai ales din cauza implicării fratelui său într-un dosar de trafic de combustibil alături de frații Ion și Stelian Livadariu din Constanța. În anul 2013, Racz a dispărut din acționariatul societății Kiara Laci, iar firma a primit o nouă licență de concesiune. În cadrul firmei a apărut, pentru prima dată și Cristian Antonescu (născut în 1977), nepotul fostului președinte interimar al României din perioada Referendumului 2012, Crin Antonescu.
La sfârșitul anului trecut, Cristian Antonescu era reprezentantul a două dintre firmele care dețineau acțiuni la Kiara Laci. Nepotul fostului lider PNL reprezintă în adunarea acționarilor atât Inter-Agrar Verwaltungs, cât și Delta Organic Dobrudscha Company SCS din Tulcea.
Morișca
Acționarii firmei Delta Dobrudscha Company SCS sunt Petrișor Petrescu și Thuring Thomas Hermann, firmele Inter Agrar Verwaltings Gmbh, GS Landhandel Aktiengesellshaft și Organic Dobrudscha srl. Acționarii firmei din urmă sunt Kromer Antonius, Reents Christoph, Thomas Hermann Thuring și Petrișor Petrescu (vezi facsimil). Ultimul este unul dintre importanții investitori în agricultură din România, având concesiuni de la Administrația Domeniului Statului.
Acesta reprezintă acum firma Inter-Agrar GmbH din orășelul german Cloppenburg. Ruda fostului lider PNL a recunoscut că reprezintă cele două societăți. „Nu pot să vă ofer informații despre prezența mea în firmă, unele întrebări sunt chiar nelalocul lor. Eu sunt unul dintre avocații care respectă principiul de confidențialitate al clienților pe care îi reprezintă”, a fost răspunsul inițial oferit de Cristian Antonescu.
O altă firmă, care deține restul de 44 de procente din Kiara Laci, sunt în posesia Eco Pet srl, societate reprezentată în acționariat tot de omul cu afaceri în agricultură, Petrișor Petrescu (născut în 1960). Acționarii firmei sunt Lucia Anișoara Petrescu și Agri Mondo srl, iar administratori sunt Petrișor Petrescu și Thomas Hermann Thuring. Agri Mondo din Brăila îl are ca acționar tot pe Thuring.
„Nu sunt acționar”
Cele două societăți dețin împreună 56% din acțiunile Kiara Laci. “Nu sunt acționar și nici nu mă interesează să fiu acționar în aceste societăți”, ne-a asigurat Cristian Antonescu.
“Despre mine vă pot da orice informații doriți, despre clienți nu pot”, ne-a mai transmis ruda lui Crin Antonescu. Cu toate acestea, el a refuzat să precizeze cine este în spatele firmelor. În acte, societățile care dețin 56% din Kiara Laci sunt administrate de germanul Antonius Kromer și elevețian Thomas Hermann Thuring.
Cetățeanul TV