Adrian Severin atacă furibund SUA şi pe noul ambasador Hans Klemm: au impus un stat poliţienesc în România

decorații
Adrian Severin

Adrian SeverinFostul eurodeputat PSD Adrian Severin s-a lansat într-un atac furibund la adresa Washington-ului, într-o scrisoare deschisă adresată noului ambasador al SUA în România, Hans Klemm.

În epistolă, Adrian Severin, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influenţă și urmărit penal într-un alt dosar pentru spălare de bani, pune la zid politica externă a SUA în regiune, activitățile diplomatice ale Ambasadei americane la București şi acuză „statul polițienesc” pe care l-ar fi impus SUA în România.

Mai mult, fostul eurodeputat susţine că românii ar fi ajuns să prefere Rusia Americii, că „soluție optimă pentru supraviețuirea lor că națiune liberă, adică pentru evitarea statutului de protectorat (american)”. În plus, Adrian Severin, citat de HotNews, susține că un „birou FBI” din sediul DNA ar avea obiective suspecte – urmărirea penală a unor persoane care deranjează interesele SUA – și ar trebui mutat de acolo.

Scrisoarea este semnată „Prof. dr. Adrian Severin”, în calitatea lui de fost Președinte al Adunării Parlamentare a OSCE (2000-2002), fost ministru de Externe (1996-1997) și fost vicepremier pentru Reformă (1990-1991). În text, el se mai prezintă și inițiator al parteneriatului strategic România-SUA. El nu menționează, însă, calitatea de europarlamentar pe care a deținut-o până anul trecut, într-un mandat marcat de un scandal de proporții (cazul banilor primiți de la jurnaliști britanici care se prezentau drept agenţi de lobby). Și nu menționează nici calitatea de vicepreședinte al Fundației Institutului Social Democrat „Ovidiu Șincai”.

În scrisoare, Adrian Severin le bate obrazul americanilor că nu au avut un ambasador la București de câțiva ani, lăsând de înțeles că parteneriatul strategic SUA-România nu e intangibil: „pentru motive care nu pot constitui o scuză, a decis să reducă la nivel de însărcinat cu afaceri reprezentarea ei diplomatică într-un stat care oficial îi este (încă) partener strategic (în plan bilateral) și aliat (în NATO).”

Severin susține că desemnarea noului ambasador vine într-un moment în care „se poate conchide fără dubiu că toate țintele politice declarate ale SUA în România au fost ratate și principalele demersuri politice americane de aici au eșuat”. Și epistola continuă cu un val de acuze, reproșuri la adresa SUA și a politicii americane în România și în regiune, de la lupta contra corupției la poziționarea față de România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here