Adrian Severin, acuzat că şi-a pus consilierii să deconteze bani de la cabinetul de europarlamentar

decorații
Adrian Severin

severinProcurorii DNA au decis extinderea urmării penale față de fostul europarlamentar Adrian Severin. El este acuzat de complicitate la spălare de bani, în formă continuată. Foştii săi consilieri, secretarul de stat în ministerul Mediului Anne Marie Jugănaru şi nepotul avocatului Pavel Abraham, Florin Leontin Abraham, au fost puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. 

Potrivit DNA, în perioada martie 2007 — noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al socialiştilor din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii. Procurorii susțin că, în perioada respectivă, singurele activități înregistrate de societățile în cauză au fost cele în relația cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte. Ulterior, societățile comerciale respective nu au mai avut niciun fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerțului.

Deconturi de 600.000 de lei

În aceeași perioadă, potrivit procurorilor, Adrian Severin, în înțelegere cu asistenții săi Anne Rose Marie Jugănaru și Florin Leontin Abraham și o altă persoană, a acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferuri succesive ale sumei totale de 586.350 lei efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului.

Conform DNA, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plățile efectuate nu au la bază operațiuni reale. Astfel, pentru a da o aparență de legalitate transferurilor efectuate, suspecții au convenit disimularea acestora sub forma plății unor servicii de pregătire profesională a angajaților, deși aceiași angajați ai societăților în cauză au fost angajați și la fundația respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăților este similar.

Adrian Severin a spus, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu a dat o declaraţie în dosarul în care s-a extins cercetarea în cazul său, ci doar a fost anunţat care este fapta de care este acuzat, legat de un studiu privind relaţiile dintre NATO şi Uniunea Europeană, executat de experţi români.

„S-a extins în sensul că de data asta nu sunt autor, slavă Domnului, sunt complice la faptul că cei care au primit bani pe studii (pentru studiu, n.r.) au făcut alte contracte, cu alţii, nu cu mine, şi că prin aceste alte contracte s-ar fi dorit să se spele bani proveniţi de la mine (…) Acuzaţiile sunt de complicitate la spălare de bani, de complicitate cu aceste firme”, a declarat Adrian Severin.

Fostul europarlamentar a precizat că ar fi vorba de aproximativ 500.000 de lei, dar a arătat că aceşti bani nu au ajuns la el.

„Eu nu înţeleg, ca să spele nişte bani, banii trebuie să fie murdari (…) 500.000 de lei, ceva de genul acesta (…) Din aceşti bani, nu a ajuns nimic la mine. Asistenţii mei sunt consideraţi autorii acestei chestiuni. Şi am întrebat: eu de ce sunt complice. Păi, zice, «banii aceştia sunt cei care au fost luaţi de la dumneavoastră». Nu de la mine, au fost luaţi de la Parlamentul European, pe acte legale”, a adăugat Severin.

Contracte cu dedicaţie

Numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundație cu societățile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate și cu alți potențiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.

În plus, o parte din plățile facturate de fundația respectivă către societățile comerciale „beneficiare” era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariați, aceștia fiind angajații unei alte societăți din grup, la momentul respectiv. Adrian Severin a fost chemat astăzi la DNA, unde i s-a adus la cunoștință acuzația de complicitate la spălare de bani. De asemenea, foștii săi asistenți de la Parlamentul European, Anne Rose Marie Jugănaru (în prezent, secretar de stat în Ministerul Mediului) și Florin Leontin Abraham (nepot al avocatului Pavel Abraham) au fost puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Anne Jugănaru este membră a Consiliului Naţional al PSD şi directorul executiv al Institutului Social Democrat Ovidiu Șincai, care funcționează pe lângă Partidul Social Democrat. Ea este şi membră a Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române. Institutul este condus de Adrian Severin, fost europarlamentar PSD.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here