500 de lei lunar pentru concediații din cauza pestei porcine africane

focar de pestă porcină africană

Salariații afectați de concedierile colective cauzate de pesta porcină africană vor primi compensații lunare de 500 de lei

Guvernul a aprobat acordarea unei compensații tuturor salariaților din sectorul crescătorilor de suine afectați de concedierile colective pentru motive neimputabile.

Angajații care vor rămâne fără locuri de muncă vor beneficia, în completarea indemnizației de șomaj, de compensații, neimpozabile, în valoare de 500 lei, care se acordă lunar, pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă.

Ordonanța de urgență aprobată de Guvern stabilește niște condiții minime pentru acordarea compensației, printre care și vechimea de 6 luni la același angajator. Acest principiu este respectat în toate situațiile în care sunt reglementate măsuri de protecție socială și are ca scop evitarea eventualelor solicitări abuzive de plată a acestor drepturi.

Documentul aprobat de Guvern stabilește că plata compensației va fi asigurată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va gestiona și soluționa cererile de acordare a compensației.

Decizia de stabilire a unei măsuri de protecție socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul societăților din sectorul crescătorilor de suine a fost luată în contextul în care la nivelul acestor societăți nu există încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul unităților, în conformitate cu prevederile art.67 din Legea nr.53/ 2003 Codul Muncii.

Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în prezent, România se confruntă cu evoluția progresivă a virusului pestei porcine africane, boală care a afectat mai multe județe. Până în prezent au fost confirmate și notificate către Comisia Europeană peste 800 de focare de pestă în exploatațiile nonprofesionale din județele Tulcea, Brăila, Ialomița, Bihor, Constanța, Sălaj, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Satu Mare.

În momentul de față, pesta porcină africană a ajuns și în cel de-al doisprezecelea județ din Romania și continuă să se extindă

LĂSAȚI UN MESAJ