40.000 de oameni, așteptați sâmbătă la Șumuleu Ciuc, la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România

sursa: Stirile Transilvaniei

40.000 de oameni sunt aşteptați să participe sâmbătă la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România, de la Şumuleu Ciuc, județul Harghita. Este primul pelerinaj după ridicarea restricțiilor de către guvern.

Potrivit autorităților, oamenii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale. De asemenea, pelerinii trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii au pus la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin

Potrivit programului, la ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu. Liturghia de Rusalii va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de Papa Francisc. Slujba va fi transmisă online, pe o aplicaţie dedicată, pe reţelele de socializare, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria, şi de Radio Maria

Restricții de circulație cu ocazia pelerinajului din Șumuleu-Ciuc

În ziua de 22 mai 2021, sâmbătă, între orele 06.00–18.00 se instituie restricție totală de circulație cu autovehicule pe: str. Szék, str. Șumuleu Mic, str. Câmpul Mare, str. Ion Căianu, str. Toplița de la intersecția cu str. Szék până la sensul giratoriu str. Câmpul Mare/Ret/DN12A ,str. Márton Áron de la intersecția cu str. Iancu de Hunedoara (BRD) până la intersecția cu str. Szék, de la bifurcația de pe str. Iancu de Hunedoara până la str. Szék, str. Progresul, str. Grădinarilor, str. Lunca Mare de la sensul giratoriu de pe b-dul Timișoarei (stația Lukoil) până la intersecția cu str. Toplița/Szék

În data de 21/22.05.2021 între orele 22.00–06.00 se impune implementarea restricției de circulație pe toate străzile enumerate mai sus, cu excepția riveranilor, vehiculelor de intervenție și a celor autorizate. Pe 22 mai 2021 se interzice desfășurarea oricăror acte şi fapte de comerț atât în zona publică (pe carosabil şi pe trotuar), cât și pe domeniul privat, atât în exterior cât și în incinta curților sau clădirilor de pe străzile Szék, Ion Căianu, Șumuleu Mic şi Câmpul Mare.

Maraton de vaccinare, inițiat de unul dintre călugări

În acest weekend, la pelerinajul catolic de la Şumuleu Ciuc va avea loc și un maraton de vaccinare. După slujba de Rusalii, Călugărul franciscan Böjte Csaba, care are grijă prin fundaţia sa de copiii orfani sau defavorizaţi din toată Transilvania, se va vaccina. Maratonul vaccinării va fi organizat în curtea spitalului din vecinătatea bisericii franciscane. Imunizarea se va face fără programare, cu vaccinul Pfizer şi Johnson&Johnson .

Programul maratonului:

  • vineri, 21 mai 2021 – între orele 15:00 – 20:00,
  • sâmbătă, 22 mai 2021 – între orele 08:00 – 20:00,
  • duminică, 23 mai 2021.- între orele 08:00 – 15:00.

Vaccinul se administrează pe baza cărţii (buletinului) de identitate. Minorii pot solicita vaccinul în prezenţa unuia dintre părinţi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here