UPDATE S-a amânat sentința în Dosarul „Gala Bute”. Elena Udrea poate sta 14 ani în închisoare

Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este aşteptat să pronunţe, luni, un verdict în Dosarul Gala Bute, în care este judecată Elena Udrea, alături de alţi şapte inculpaţi, sub acuzaţia de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

UPDATE S-a amânat verdictul în Dosarul Gala Bute

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au amânat pentru 28 martie sentința în Dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru al Turismului Elena Udrea este acuzată, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu.

La ultimul termen al aceastui proces, care a avut loc pe 1 martie, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit că sentința o vor anunța pe 13 martie. Cu toate aceste, magistrații ai pot amâna anunțul pentru un termen ulterior. Procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru Elena Udrea, cercetată în acest dosar pentru abuz în serviciu, luare de mită și tentativă de folosire de acte false pentru a obține fonduri europene. Riscă o pedeapsă maximă cu executare de peste 14 ani, dacă va fi găsită vinovată pentru toate faptele.

În Dosarul Gala Bute, Udrea este acuzată de procurori de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Cum anchetatorii au cerut judecătorilor de la Înalte Curtea să acorde pedeapsa maximă pentru aceste fapte, fostul ministru riscă să petreacă 14 ani și opt luni de închisoare, asta dacă va fi condamnată pentru toate cele trei acuzații. Decizia nu va fi definitivă, așa că Udrea o poate contesta fără să fie nevoită să intre după gratii.

Decizia nu va fi definitivă

Mai exact, pedeapsa Elenei Udrea va fi formată din condamnarea cea mai grea, care este cea pentru fapta de luare de mită. Codul Penal acordă maximum zece ani de închisoare pentru această infracțiune. La această condamnare se contopesc restul de două eventuale pedepse pentru abuz în serviciu și tentativă folosire de documente false pentru obținere de fonduri europene. Prima infracțiune se pedepsește cu un maximum de șapte ani, iar a doua tot cu maximum șapte ani.

Dosarul Gala Bute. Elena Udrea și Rudel Obreja, în fața magistraților

Prin urmare, la sentința de zece ani pentru luare de mită se adaugă o treime din celelalte două (14 ani în total), adică încă patru ani și opt luni. Rezultă, o posibilă condamnare maximă de 14 ani și opt luni.

La polul opus, dacă se iau în calcul doar pedepsele minime, Udrea poate primi o sentință cu închisoarea – asta dacă nu este achitată pentru una, două sau pentru toate cele trei fapte – de doar patru ani și patru luni. Trei ani pentru luare de mită și o treime din cei doi ani pentru abuz în serviciu și cei alți doi ani pentru tentativă de folosirea de acte false în obținerea de fonduri europene.

Apărarea lui Udrea

Procurorul DNA a cerut ca și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Ștefan Lungu să primească o pedeapsă cu executare.

Pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă procurorii au cerut pedepse cu executare dar reduse cu o treime, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția.

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat miercuri, 1 martie, ultimul termen în dosarul denumit „Gala Bute”. Atunci a fost audiat Felix Tătaru, care a lipsit de la termenul anterior. Numele său apare în dosar într-o declarație de martor al lui Radu Munteanu.

Felix Tătaru a spus, în fața judecătorilor, că în aprilie 2011, firma sa a încheiat un contract cu PDL Bucureşti, semnat de Udrea, pentru o campanie publicitară, fiind plătiţi 100.000 de euro în avans şi 50.000 de euro la finalul campaniei. Procurorul DNA a spus că există o diferenţă semnificativă între actele puse la dispoziţie de Felix Tataru şi cele de la PDL Bucureşti, unde avansul pentru serviciile contractuale este de 205.000 de euro.

Elena Udrea a spus, pe 1 martie, înainte de a intra în sediul ICCJ, că se așteaptă să fie achitată, pentru că nu poate fi condamnată pentru mărturie. „Se cere condamnarea, dar se cere şi achitarea, eu mă aştept ca în acest dosar să fiu achitată. Nu cred că se pot da condamnări pe denunţuri mincinoase, neprobate timp de doi ani cu nimic în instanţă”, a spus Udrea.

Pe 15 februarie, Elena Udrea a depus o expertiză psiho-legală în dosarul Gala Bute. Expertiza a fost întocmită de profesorul Tudorel Butoi și ar arăta că declaraţiile date împotriva ei sunt mincinoase.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar sunt cercetați şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu – fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă – administratorul unei firme.

Ce spun procurorii

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroagă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.