Transelectrica nu mai are șef. Toni Teau, amicul lui Daniel Chițoiu, a demisionat din motive personale

Toni Teau

Toni Teau a demisionat din funcţiile de preşedinte şi membru al directoratului transportatorului naţional de energie Transelectrica, invocând „motive personale”, au declarat sâmbătă, pentru News.ro, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, în subordinea căruia se află compania.

O parte a presei din domeniul economic a susținut că Teau a ajuns la Transelectrica în baza apropierii de fostul ministru al Economiei, Daniel Chițoiu. Acesta a fost numit la propunerea lui Chițoiu, în vara lui 2013, președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, iar în mai 2014, a preluat funcția de președinte al directoratului.

Prietenie veche cu Chițoiu

Relația dintre Chițoiu și Teau este însă una mult mai veche, în afara vacanțelor petrecute cu familia, legțndu-i și alte afaceri. La finele lui 2008, când Ion Teau era director economic la Realitatea Media (patronată atunci de Sorin Ovidiu Vîntu), societatea a beneficiat de o returnare ilegală de TVA de 60 de milioane de euro, avizată de Daniel Chițoiu (pe atunci, șef al Fiscului), numit de Călin Popescu – Tăriceanu (premier la acea dată). Dosarul care-l vizează pe Chițoiu în legătură cu această returnare de TVA se află la DNA.

Adjunctul lui Ion Teau la Transelectrica, Constantin Văduva, este primul om de încredere plasat la vârful companiei de stat de Daniel Chițoiu, în noiembrie 2012, când acesta era ministru. Atunci, Văduva a fost numit membru al Directoratului Transelectrica, pentru ca, pe 17 septembrie 2013, tot cu susținerea lui Chițoiu (vicepremier și ministru al finanțelor la acea dată) să fie numit director adjunct al companiei de stat.

Venituri bune

Ion-Toni Teau, directorul general al Transelectrica, companie al cărei acţionar majoritar este statul ro­mân, are un venit anual de 219.000 lei, ceea ce echivalează cu venituri lu­na­re de 18.000 de lei. De asemenea, Teau încasează din funcţia de preşe­dinte al Consiliului Superior din cadrul Ca­merei Consultanţilor Fiscali din Bu­cureşti 30.000 lei, potrivit celei mai re­cente declaraţii de avere din iunie 2016.

Teau, care se află la conducerea Trans­electrica din mai 2014, a mai înca­sat 14.300 lei din dobânzi, iar din di­videndele şi transferurile de titluri de valoare aduse de titlurile Romgaz a încasat 5.712 lei. Soţia sa Teau Anca-Mihaela este conferenţiar uni­ver­sitar la Universitatea Artifex din Bucureşti şi are venituri lunare de 1.500 de lei. Ea are 57.000 de lei veni­turi anuale din în­chirirea unui imo­bil a cărei poziţie este confi­denţială şi venituri din do­bânzi de 5.100 de lei.

Directorul Transelectrica mai deţine bijuterii şi ceasuri evaluate la 36.000 de euro. În acelaşi timp, şeful Trans­electrica are depozite în bănci în va­loare de aproximativ 140.000 euro. Teau a contractat un credit ipotecar în 2008 de la UniCredit Bank cu valoare a soldului de 108.900 de euro în martie 2016.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.