duminică, iunie 23, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaCine este Bogdan Mihai Radu, singurul artist român selectat în Expoziţia de...

Cine este Bogdan Mihai Radu, singurul artist român selectat în Expoziţia de vară de la Royal Academy of Arts din Londra

-

Artistul Bogdan Mihai Radu, 45 de ani, născut în România şi stabilit în Marea Britanie, a fost selectat în Expoziţia de vară 2024 de la Royal Academy of Arts cu lucrarea „After the rain”, potrivit Institutului Cultural Român de la Londra. Cea mai mare expoziţie de artă contemporană din lume prezintă lucrări începând cu anul 1769.

Expoziţia reuneşte atât artişti celebri, cât şi membri ai publicului printr-un mix de piese contemporane, inclusiv picturi, gravuri, filme, fotografii, sculpturi şi lucrări de arhitectură. Bogdan Mihai Radu este şi artistul rezident al Institutului Cultural Român din Londra.

Lucrarea „After the rain” la Royal Academy of Arts din Londra este expusă în perioada 18 iunie – 18 august.

„A fi selectat este un vis devenit realitate. Royal Academy este renumită pentru recunoaşterea excelenţei artistice, aşa că este incredibil. Înseamnă că lucrările mele sunt văzute alături de unii dintre cei mai buni artişti contemporani. Această expoziţie este o şansă de a-mi celebra moştenirea – atât pe cea din România, de unde provin, cât şi din Marea Britanie, patria mea adoptivă”, declară artistul.

Pentru a participa la această expoziţie, înscrierile se fac online, este plătită o taxă şi sunt acceptate cel mult 16.500 de lucrări. Prima rundă de selecţie se face pe baza imaginilor digitale ale operelor de artă trimise, din care juriul preselectează până la 4.000 de lucrări care sunt trimise la Academie pentru etapa finală.

În ultimii ani, expoziţia a prezentat lucrări noi ale unor artişti precum: David Hockney, Wolfgang Tillmans, Tracey Emin, Bruce Nauman, Wim Wenders şi Ed Ruscha.

Cine este Bogdan Mihai Radu. Începuturile

Bogdan Mihai Radu este un pictor născut în România și stabilit la Londra. El este cunoscut pentru peisajele sale dramatice, pline de lumină, peisajele marine, naturile moarte florale și picturile sale vii și abstracte. Deși a crescut în ultimii ani ai comunismului, Radu a avut o copilărie idilică din multe puncte de vedere. Și-a petrecut-o jucându-se pe câmpurile pline de iriși din Transilvania care înconjurau orașul Talmaciu, unde a crescut.

Talmaciu a fost locul în care Radu și-a descoperit fascinația pentru artă. Pe când era copil, își vizita mama la fabrica de ață, unde lucra la secția de broderie încrucișată. Radu era hipnotizat de șirul de ațe care se înmuiau în vopsele viu colorate. De asemenea, era fascinat de kiturile de broderie încrucișată în sine. Imaginile care fuseseră tipărite pentru ca oamenii să le coasă au fost prima introducere a lui Radu în artă. Este interesant modul în care experiențe diferite în momente cheie din viața unui copil pot avea rezonanță mai târziu, se arată în biografia publicatî pe bogdanmihairadu.com.

Sursa de inspirație

Tânărul Radu a fost foarte încântat de poveștile pe care le-a auzit despre proprietarul fabricii, care era englez. Poate că Radu era mai intrigat decât majoritatea pentru că bunicii săi locuiau într-o vilă construită de proprietarul fabricii. Acest lucru i-a trezit interesul tânărului băiat pentru Anglia și pentru englezi, atât de mult încât, în cele din urmă, s-a trezit locuind la Londra ca adult. Mai multe dintre subiectele ilustrate pe trusele de cusături încrucișate erau realizate de pictori englezi bine cunoscuți – John Constable fiind unul dintre artiștii reproduși. Constable a fost o sursă de inspirație pentru Radu de-a lungul carierei sale, în special în ceea ce privește tratarea cerului, a luminii și utilizarea pionieră a culorii în pictura de peisaj, într-o perioadă în care era de rigoare să se acopere lucrările cu un lac gros și maro pentru a le „finisa”.

Intriga din spatele unui film

Experiența lui Radu în fabrică a coincis cu un alt eveniment formativ. El a văzut un film despre un jaf de artă. Tablouri iconice, neprețuite, au fost furate din muzee și colecții private și înlocuite cu replici aproape perfecte, pentru a se asigura că proprietarii nici măcar nu-și vor da seama că furtul și schimbul au avut loc. Intriga complicată din spatele acestui film nu numai că i-a atras atenția lui Radu, dar l-a și inspirat să urmeze exemplul. El a „împrumutat” tablourile bunicilor și ale altor rude ale sale – pretinzând că are nevoie de ele pentru școală – și a început să lucreze la afacerea de reproducere a acestora. Apoi a prezentat aceste reproduceri frumos executate proprietarilor lor. La fel ca în film, familia lui Radu nu a bănuit niciodată nimic.

Terapia prin artă

Deși Radu și-a manifestat un interes clar pentru artă încă de la o vârstă fragedă, părinții săi au considerat că este mai bine să îl înscrie la un liceu local care se axa pe studiul și funcționarea căilor ferate pentru a-i asigura o viitoare carieră. Radu avea alte idei. A refuzat să renunțe la studiile sale artistice și, pe măsură ce a crescut, a decis să urmeze cursurile colegiului lui Friedrich Müller și a devenit un art-terapeut certificat. La scurt timp după aceea, a început să facă voluntariat în centre pentru copii cu dizabilități. Fiind martor al beneficiilor pe care le aducea copiilor terapia prin artă: bucuria lor de a-și realiza propriile lucrări și dorința de a participa la activități artistice – ca să nu mai vorbim de efectele miraculoase ale culorii asupra psihologiei lor – Radu a fost inspirat. El s-a hotărât să urmeze o carieră artistică.

Prima expoziție

Prima expoziție personală a artistului a avut loc în 2002. Intitulată Past Shrouded in Shadow and Colour, aceasta a avut loc la Casa Ille et Vilaine din Sibiu. Expoziția a fost bine primită în rândul comunității artistice din Sibiu. În 2003, Radu a fost invitat să devină membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu. Acest lucru a deschis calea pentru participarea sa la o expoziție de grup la Galeria Atelier 35 și pentru o expoziție personală intitulată Reflecții la Atelier 202 din Apoldu de Sus. Radu a continuat să aibă o serie de expoziții personale notabile: Flavours of Sibiu la Casa Luxembourg (2004), Plunged into Colour la Primăria Cisnădie în 2004 și Contrast and Colour în 2005.

În același an, Radu a fost desemnat unul dintre câștigătorii „Tinerelor talente” în cadrul unui concurs organizat de Fundația Art e Arte. Radu a expus în toată România în această perioadă. Printre expozițiile selectate se numără: Ion Dacian la Teatrul Național de Operetă din București în 2005, Îngeri și Sfinți la Teatrul de Comedie din București în 2006 și Inima Reginei Maria la Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București în 2006.

Studii

În 2007, Radu a fost admis la Universitatea de Artă și Design din Cluj. În paralel cu perioada petrecută acolo, a urmat cursuri de măiestrie cu Cornel Brudașcu – un pictor respectat din generația mai veche a cărui operă a influențat foarte mult practica lui Radu. În urma studiilor, Radu a continuat să expună în România. A avut o prezentare personală omonimă la Casa de Cultură a Studenților din Cluj și o expoziție intitulată: E obositor să fii pictor la Green Hours Jazz Cafe din București.

Zece ani mai târziu, Radu a simțit că trebuie să facă unele schimbări în practica sa. Accentul său s-a schimbat, trecând de la naturi moarte florale și peisaje la peisaje marine și lucrări mai abstracte.

După ce a participat la Târgul Internațional de Artă de la Oxford în 2018 (unde a câștigat Premiul I (tabloul câștigător de mai sus), ceea ce a dus la invitarea sa pentru a-și prezenta lucrările ca invitat special la Târgul Internațional de Artă de la Tokyo), Radu s-a mutat la Londra pentru a se inspira dintr-o cultură și un mediu diferit. Chiar înainte de a începe să absoarbă viața londoneză, este evident, din reacția la lucrările lui Radu, că oamenii îi puteau simți anticiparea și entuziasmul de a se muta într-un oraș și o țară nouă. Richard Knight de la Christie’s, Oxford, a comentat picturile lui Radu la Oxford Art Fair: „Un artist român ale cărui lucrări au vorbit de la bun început la intrarea în expoziție. La o scară imensă, care este imersivă, expresionismul abstractizat al lui Bogdan este îndrăzneț și izbitor, dens cu dispoziție și emoție”.

Mutarea la Londra

Radu a expus de două ori la Institutul Cultural Român după ce a ajuns la Londra: Tony Blair i-a vizitat expoziția din 2019: Searching for Life, iar după cea de-a doua expoziție acolo, în 2021: Eight Regained Moments, artistul a fost inclus în cartea lui Paul Kenton: ‘Children of the Night’. În același an, Radu a avut o expoziție personală: Inima Reginei Maria, la Palatul Mogosoaia, lângă București, iar pictura sa: „The Heart of Queen Marie”: Flori galbene (2021) a fost selecționat pentru expoziția de vară a Academiei Regale de Arte.

În noiembrie 2020, Radu a primit un ordin de merit din partea țării sale, sau mai exact: „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria C, Arte Plastice”, pentru contribuția sa la artă și cultură. Aceasta a fost o recunoaștere a talentului său, dar și o recunoaștere a rolului său în promovarea unei imagini pozitive a României în Marea Britanie. Lucrările lui Radu sunt incluse în mai multe colecții muzeale importante – una dintre cele mai importante fiind Muzeul Național Cotroceni din București, România, precum și în colecții private notabile, inclusiv în colecțiile familiei regale românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Tânăr reţinut după ce s-a dat drept femeie pe internet şi a păcălit mai mulţi bărbaţi

0
Un tânăr din Constanţa a fost reţinut de poliţişti, fiind acuzat că şi-a creat pe reţelele sociale o identitate feminină falsă, reuşind să păcălească mai mulţi bărbaţi să-i remită diverse sume de bani, prejudiciul total fiind de 42.000 de...