Proiectul „Aripi”, care promovează interpreţi şi creatori români de diferite generaţii în faţa publicului nipon, va fi prezentat, prin intermediul a două recitaluri, la Tokio, în Japonia.
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în parteneriat cu Ambasada României în Japonia şi Asociaţia Romanian Music Society in Japan, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) prin programul Cantemir şi Minato City.
Astfel, pianistul Horia Mihail, unul dintre cei mai prestigioşi solişti români, va concerta alături de tinerele interprete Andreea Ioana Nistor, violonistă, şi Antonia Beteag, soprană.
Recitalurile vor avea loc pe 29 august, ora 19,00, la Centrul Minato pentru Egalitatea de Gen, şi pe 31 august, ora 18,00, la Minato-Ku Takanawa Citizen Hall.
Proiectul „Aripi” are loc în contextul unei triple celebrări – 35 de ani de la Revoluţia din 1989, 20 de ani de activitate a asociaţiei Romanian Music Society in Japan, parteneră pentru popularizarea muzicii şi culturii româneşti în spaţiul asiatic, şi, respectiv, 1 an de la semnarea Declaraţiei Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia de către preşedintele României, Klaus Iohannis, şi prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida.
Proiectul „Aripi” marchează 35 de ani de la Revoluţia din 1989
Tema programului este „Libertate”, ce marchează 35 de ani de la Revoluţia din 1989, fiind întregit de premiera lucrării „Aripi” pentru voce, vioară şi pian, special compusă de compozitorul român Sebastian Androne – Nakanishi.
„Artiştii vor interpreta un repertoriu variat din care nu lipsesc piese consacrate din patrimoniul românesc şi mondial. Curatoriatul muzical al proiectului este exprimat prin selecţia pieselor şi prin prestaţia artistică, cu un program diversificat, care cuprinde atât piese pentru pian solo interpretate de Horia Mihail, cât şi lucrări camerale pentru voce sau vioară, cu acompaniament pianistic, aparţinând compozitorilor români din secolele XX – XXI şi unui compozitor japonez”, se arată într-un comunicat al UCIMR.
„Doina Stăncuţei” și ”Lăutarul”
Publicul va audia „Doina Stăncuţei”, de Tiberiu Brediceanu, „Lăutarul” pentru vioară solo de George Enescu, „Quel guardo il cavaliere” (Norina) de Gaetano Donizetti, „Capriciul nr. 3” pentru vioară solo de Vasile Filip, „Nocturna” de Dinu Lipatti, „Hello hello” (Lucy) din „The telephone” Gian Carlo Menotti, precum şi Introducere şi Rondo Capriccioso C. Saint Saens. În cadrul evenimentelor va fi interpretată în premieră mondială compoziţia, Aripi/Wings (Tsubasa) pentru soprană, vioară şi pian semnată de Sebastian Androne Nakanishi.