VIDEO Scandal monstru la Spitalul Foișor. Zeci de pacienți au fost externați pe tărgi în timpul nopții

A fost scandal, vineri noapte, la Spitalul Foișor din Capitală. Toți pacienții au fost trimiși acasă sau transferați la alte spitale, după ce s-a luat decizia ca în unitatea medicală să fie aduși pacienți COVID. Mai persoane au protestat în fața spitalului față de decizia de a trimite pacienții în stradă.

Noapte lungă pentru pacienții Spitalului de Ortopedie Foișor din București. Pe repede înainte, toți pacienţii internaţi au fost transferaţi sau trimiși acasă, familiile lor fiind anunțate cu puțin timp înainte de evacuare. Unii pacienți abia operați au început să plângă, în timp ce erau scoși din spital. Rudele pacienților au fost șocate de cele întâmplate.

„Sunt revoltată pentru că nu mi se pare normal să te anunțe de pe oră pe alta, că trebuie să vii să o iei acasă. Nu știu sunt încă sub șoc. Nu credeam că o să trăiesc așa ceva. Este umilitor și inuman”, a spus fiica unei paciente.

Mai multe persoane au venit în fața Spitalului și au protestat, cerând demisiile lui Arafat și Voiculescu. Mai multe echipaje de la Jandarmeria București au intervenit.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a transmis printr-un mesaj pe Facebook că îi pare rău pentru disconfortul creat de evacuarea Spitalului „Foișor”, dar s-a luat această decizie pentru a face loc bolnavilor COVID-19 în stare gravă.

Spitalul Foișor are o secție de terapie intensivă de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen. Ordinul de evacuare a spitalului a fost transmis în cursul zilei, a adăugat Arafat.

Ce explicații are Ministerul Sănătății

Foarte târziu după ce scandalul a luat amploare, Ministerul Sănătății a venit cu o precizare pe Facebook: „Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, transmite instituția.

„Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie. Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București. Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.

Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate. În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați.

Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pentru intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu. Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.

Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților externați din spitalul Foișor. Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor. Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția”, precizează Ministerul Sănătății.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here