VIDEO Acuzații grave la Spitalul Județean Galați: un bătrân a așteptat 30 de ore la UPU fără să primească tratament

Spitalul Județean Galați

Este anchetă la Spitalul de Urgență Galați, după ce un pacient în vârstă de 86 de ani, bolnav de cancer, a așteptat 30 de ore rezultatul testului Covid 19, fără să primească tratament, timp în care starea de sănătate s-a alterat. „Nu i s-a spus dacă are voie sau nu să mănânce sau să bea. A băut apa de la robinet. Mai târziu a vomat. Nu se știe ce diagnostic a primit inițial dar evident nu a fost considerat o urgență. Nu i s-a pus nici o perfuzie. 24 de ore fără fluide după deshidratare prin vărsături schimbă homeostazia și hemodinamica unui organism tânar drastic. La 86 de ani? Poate ucide!”, povestește fiica bătrânului, medic român stabilit în SUA de 20 de ani.

Revoltată, fiica pacientului a trimis o scrisoare conducerii Spitalului Județean Galați în care cere mai multe răspunsuri cu privire la modul în care a fost tratat tatăl său.

Scrisoarea integrală adresată Spitalului Județean Galați.

„Joi 17 Decembrie la ora 11.00 dimineața, tatăl meu a fost adus la Unitatea de Primire Urgențe(UPU) a Spitalului Județean Galați cu o ambulanța. Tata are 86 de ani, a avut cancer de colon (acum are colostomie, stabilă, de doi ani) și a chemat ambulanța pentru că voma de doua zile, avea crampe și nu avea tranzit intestinal prin colostomie. Bineînțeles că m-am așteptat să fie testat pentru Covid și apoi tratat ca o urgență -pentru că e UPU Unitate de Primire Urgențe. Am înțeles că membrii familiei nu sunt admiși la UPU. Perfect rezonabil. Pe de altă parte, cine ia informații/anamneza de la pacienții care nu pot da informații? Nu există nici un sistem. De exemplu tata, la 86 ani, bolnav și slăbit. Familia (mama sau eu) nu am primit nici o întrebare sau telefon.

Tata avea un dosar cu investigații de anul trecut (exact aceleași simptome, aceeași problemă, internat la Spitalul Județean-secția Chirurgie pentru obstrucție intestinală și rezolvat) dar nu l-a cerut nimeni. A fost evaluat de medicul UPU și după aceea a așteptat 30 de ore pentru rezultatul de test Covid. Inițial pe un scaun, ulterior pe o targă. 30 de ore. Nu i s-a spus dacă are voie sau nu să mănânce sau să bea. A băut apa de la robinet. Mai târziu a vomat. Nu se știe ce diagnostic a primit inițial dar evident nu a fost considerat o urgență. Nu i s-a pus nici o perfuzie. 24 de ore fără fluide după deshidratare prin vărsături schimbă homeostazia și hemodinamica unui organism tânar drastic. La 86 de ani? Poate ucide. Toți medicii și asistentele de la UPU ar trebui să știe asta. Ce înseamnă homeostazie/hemodinamica? Medicul UPU ar trebui să stie. Nu i s-a monitorizat debitul urinar. Nu au fost monitorizate funcțiile vitale. Nu a venit nici un chirurg să îl evalueze. Nu a fost considerat necesar până când nu am întrebat – 24 de ore mai târziu.

Nimeni nu a contactat familia pentru informații. Am încercat să sun la UPU dar telefonul suna încontinuu și nu răspunde nimeni. Mi s-a spus – neoficial – “Sunați și spuneți că sunteți medic!” Nu ar trebui sa conteze. Toți pacienții ar trebui tratați la fel. Înteleg că situația e una de calamitate din cauza de Covid. Din nou – dacă te pretinzi Unitate de Urgențe ar trebui să faci fata urgențelor. De tot felul. Nu doar Covid. Medicul din UPU are competență de Urgențe. Trebuie să se miste repede (și bine!) de la un pacient la altul. Dacă nu e capabil să evalueze urgențe ar trebui sa facă loc altora și să meargă la alte specialități mai liniștite. Sau să declare ca sistemul e depașit și trebuie ajutor. Încerc să fac eu asta în locul acelui medic.

După ce am reușit sa contactez medicul din UPU – după 30 de ore! tata a fost transferat imediat la secția chirurgie. După ce a fost pus diagnosticul corect – pe baza informațiilor mele – a intrat direct în sala de operatii. Prea târziu însă. În timpul anesteziei, a facut stop cardiac și a trebuit să fie resuscitat. Intervenția chirurgicala a fost oprită. A fost transferat la reanimare. Familia nu a fost înștiințată. Încă mai așteptăm o înstiințare sau comunicare oficială. Toate informațiile pe care le avem sunt neoficiale. Sunt convinsă că în mare parte cauza stopului cardiac a fost întârzierea intervenției de orice fel. Chirurgicală, resuscitare hidroelectrolitica. Probabil că o ancheta va decide.
În concluzie, propun următoarele măsuri de soluționare:
1 Legatura zilnică cu familia cu privire la progresul pacientului. Email ralpap@yahoo.com sau telefon Flavia Susnoschi 0745 579 837
2 Raspuns la eventualele intrebari ale familiei intr-o maniera eficienta. O persoana de contact pentru intrebari.
Raluca Papadopol (medic, dar nu ar trebui sa conteze)”.

Anchetă la Spitalul Județean Galați

Conducerea Spitalului Județean Galați a anunțat începerea unei pentru a stabili modul în care a fost tratat bătrânul.

„În data de 21.12.2020 a fost depusă la nivelul secretariatul unității noastre o petiție, motiv pentru care se fac verificări în cadrul secțiilor și la nivelul personalul medical, privind asistența medicală și tatamentul pacientului respectiv. Concluziile vor fi tranmise petentului în termenul legal”, a declarat Ionuț Băneșanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Galați.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Este inacceptabil ce se întâmpla in spitalul județean Galați. Este de altfel singurul spital in care nu poți lasă niște comentarii pentru cum ai fost tratat, pentru ca ei știu deja ca vor fi numai comentarii negative. Mama mea a fost trimisa acasa de Dr. Pișu mai mult moarta decât vie…și a mai avut tupeul sa-mi spuna la telefon ca mama mea merge pe picioare. Rusine sa le fie tuturor doctorilor care nu- i interesează decât banii care le sunt băgați in buzunare. Rusine autorităților care de zeci de ani nu iau nici o hotărâre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.