Sute de pescari din Delta Dunării nu vor mai putea pescui la năvod

Delta Dunării
Delta Dunării

Pescuitul la năvod din Deltă Dunarii, va fi suspendat de anul viitor  iar 40% din bărcile din lemn folosite de cei aproape 700 de pescari ai Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) nu vor mai putea fi folosite, dacă autorităţile române nu vor obţine o derogare de la normele europene privind igiena produselor alimentare.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), doar 177 de bărci sunt autorizate de instituţie pentru transportul peştelui, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură avand în evidenţe 1.203 ambarcaţiuni. Vicepreşedintele FOPPDD, Cătălin Balaban, a declarat că  federaţia a primit o notificare din partea DSVSA prin care este informată că începând de anul viitor ambarcaţiunile pescăreşti din lemn gudronate sau vopsite nu vor mai desfăşura activităţi de pescuit comercial, aceste substanţe fiind considerate periculoase. Potrivit acestuia, 30-40% din bărcile celor circa 700 de pescari membri ai federaţiei vor rămâne la mal, dacă autorităţile române nu vor schimba normele europene, potrivit digi24.ro.

„Această decizie poate afecta activitatea pescarilor, pentru că ei nu au posibilitatea de a-şi achiziţiona o altă ambarcaţiune. (…) Ei au luat din regulamentele europene pentru ambarcaţiunile puntate cu camere de depozitare. Or noi avem nişte bărci de şase, şapte metri, deschise cu care transportăm uneltele de pescuit şi tot cu ele ne desfăşurăm activitatea. Nu avem ambarcaţiuni mari de mare sau ocean. (…) Ajungem în situaţia în care ambarcaţiu„Ambarcaţiunile de pescuit care au suprafeţele interioare gudronate sau vopsite cu substanţe toxice neacceptate din punct de vedere al siguranţei alimentelor, în care peştele şi produsele din pescuit după capturare sunt depozitate la picioarele pescarilor, fără nicio protecţie, reprezintă un risc major pentru contaminarea peştelui şi produselor din pescuit, fiind necesară interzicerea pescuitului cu astfel de ambarcaţiuni, până la conformare”, se menţionează în adresa semnată de directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.