Senatul a respins OUG privind anticipatele

Senatul Romaniei

Senatul a respins OUG dată de Guvernul Orban privind organizarea alegerilor anticipate. Ordonanța prevede că românii pot vota la orice secție din țară și din străinătate, indiferent de domiciliu, dublarea numărului de parlamentari, dar și stabilirea cadrului legal pentru organizarea alegerilor anticipate.

Plenul Senatului a respins miercuri, cu 86 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, ALDE, PMP) și 34 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR), ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, scrie Digi 24.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis la Camera Deputaților, care este for decizional.

Ce prevede OUG privind alegerile anticipate

Numărul parlamentarilor din diaspora se dublează de la 6 la 12 deputați și senatori.

Trei zile de vot pentru diaspora. Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbată imediat anterioare datei votării.

Românii vor putea vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”.

Se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here