Un fost inspector școlar povestește pe Facebook despre mizeriile din sistemul de educație

sursa foto: Google

Scrisoarea unui fost inspector școlar în care acesta vobește despre problemele din sistemul de educație a devenit populară pe rețelele de socializare. Este vorba despre mesajul transmis joi, 15 august, de fostul inspector școlar general al județului Brăila, Cătălin Canciu, la finalul mandatului de patru ani.

Fostul șef al Inspectoratului Școlar General (IȘJ) susține că se adresează semenilor deosebiți care își doresc o altă Românie pentru care trebuie să lupte. În scrisoare, el povestește despre problemele pe care le-a întâmpinat timp de patru ani deoarece a câștigat postul prin concurs, depășind un candidat susținut de PSD. Miniștrii Educației au încercat să-l înlăture de mai multe ori, dar de fiecare dată Cătălin Canciu și-a căutat dreptatea în justiție și a câștigat.

Fostul inspectorul vorbește și despre miniștri frustrați, semidocți, certați cu limba maternă și cu logica bunului-simț, lipsiți de cultură și educație care au șubrezit sistemul de învățământ. În scrisoarea care stârnește revolta se face referire și la demagogia și populismul politicienilor, la birocrația istovitoare din sistem, la cârpelile promovate sub formă de reformă și la manualele pline de greșeli. La final, Cătălin Canciu explică de ce nu încearcă să obțină un nou mandat: ca să-și impună favoritul lor, reprezentanții PSD au decis să nu organizeze concurs pentru ocuparea funcției de inspector școlar general al IȘJ Brăila!

„Sfârșit de mandat!

S-au încheiat patru ani frumoși în care am putut cultiva permanent o atmosferă de onestitate, corectitudine și echilibru, în care nu am stat niciun moment în genunchi pentru a primi ceva de la troaca politică a prezentului.  Un mandat obținut curat prin concurs, în concurență cu un candidat susținut de psd, într-o guvernare pesedistă. Patru ani de reușite, cu rezultate excelente la examenele naționale și concursuri școlare, proiecte pe care le-am inițiat și desfășurat cu succes, în pofida unui mediu ostil educației. Un mandat greu în care am “schimbat” opt miniștri, fiecare cu frustrările sale, unii semidocți certați cu limba maternă și logica bunului-simț, lipsiți de cultură și educație, alții “eroi ai reformei”, aproape toți adevărate ghiulele pregătite să se detoneze pentru a șubrezi sistemul de învățământ la maximum. Cu reguli schimbate din mers, cu o birocrație istovioare “emanată” de cei peste 500 de funcționari ministeriali la care a trebuit să facem față (peste 60000 de documente intrate și/sau ieșite din instituție în cei patru ani), cu legi într-o permanentă schimbare, imposibil de aplicat în care sintagma “de regulă” abundă, cu manuale de tot felul – greșite, de sport, unice și compendii etc.  Un mandat greu pentru că școala brăileană a primit doar firimituri pentru modernizare, pentru materiale didactice sau altceva pentru progresul ei. Doar cârpeli și populism ieftin! Chiar dacă au încercat să își bată joc de mine, demițându-mă de două ori, obligându-mă să-mi caut dreptatea prin sălile de judecată, procese pe care le-am câștigat pe linie, au reușit să construiască un om puternic care dacă ar avea posibilitatea să întoarcă Lumea în 2015, ar merge pe același drum pentru că în jurul lui sunt mulți, mulți semeni deosebiți care își doresc o altă Românie pentru care trebuie să lupte. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine cu gândul, cu fapta și cu sufletul!

P.S. Multe persoane din afara sistemului de educație m-au întrebat de ce nu mai particip la un nou concurs. Aș participa oricând dacă acest lucru ar fi posibil, dar pesedeul și aliații săi nu au nevoie decât de supuși, motiv pentru care nu vor mai organiza niciodată vreun concurs și de aceea îi vor numi doar doar pe aceștia pentru a-și rezolva interesele lor mărunte de pe plan local”, a scris Cătălin Canciu pe Facebook.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here