Salvamarii nu vor salva pe nimeni din Marea Neagră în minivacanța de Rusalii

Plaja Mamaia. Sursa Foto: google
Plaja Mamaia. Sursa Foto: google

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, spune că este primul an în care a fost bugetată activitatea de salvamar, autorităţile locale primind din timp bani pentru a începe procedurile de achiziţie, el spunând că doreşte ca această chestiune să fie rezolvată în Legea turismului, proiect care ar putea intra în dezbatere săptămâna viitoare.

Salvamarii din Mamaia şi Constanţa nu au ieşit pe plajă de la 1 iunie, când începe sezonul de îmbăiere, deoarece nu au fost finalizate toate formalităţile legale, ei spunând însă că sunt pregătiţi să o facă imediat după ce procedurile necesare vor fi încheiate, atunci când îşi vor lua în primire posturile. Aceștia nu vor lucra nici până pe 5 iunie, când se termină minivacanța de la începutul lunii.

În replică, Mircea Titus Dobre a declarat că bugetul pentru activitatea de salvamar a fost bugetat din timp, faţă de anii trecuţi. “Cred că este primul an în care s-a bugetat din timp această activitate faţă de anii trecuţi în care se uita, de fapt, să se dea bani, dar cred că primul pas s-a făcut pentru că autorităţile publice locale din judeţul Constanţa au primit banii din timp ca să intre şi să facă această achiziţie pentru serviciul de salvamar. (…) Este o chestiune pe care sper să o rezolvăm în partea de lege a turismului, pentru că acolo avem şi activităţiile de salvamar, salvamont şi salvaspeo”, a afirmat ministrul.

Mircea Titus Dobre a fost prezent, vineri, la prima conferinţă internaţională a evaluatorilor de servicii medicale din România, care se desfăşoară între 1 şi  3 iunie, la Neptun.

El a mai spus că săptămâna viitoare reprezentanţii Direcţiei de Autorizare şi Control din minister vor merge să certifice plajele turistice, spunând că acestea nu vor putea fi certificate dacă nu au salvamari.

“Eu am vorbit cu cei de la Direcţia de autorizare şi control din Ministerul Turismului, i-am întrebat chiar săptămâna aceasta, la începutul săptămânii, dacă s-au dus să certifice plajele turistice şi mi-au zis că urmează săptămâna viitoare să intre pe teren şi să le certifice. Nu se pot certifica dacă nu au salvamari, asta este clar. În primul rând, trebuie să existe salvamarii ca să poată să fie certificate şi aceste plaje”, a afirmat Mircea Titus Dobre.

Lege a turismului

El a mai declarat că este în lucru o lege a turismului, speră ca aceasta să intre în dezbatere publică săptămâna viitoare, propunându-şi totodată propunându-şi ca acest domeniu să devină o prioritate naţională.

“Legislaţia în turism nu a mai fost actualizată de cel puţin 15 ani. Lucrăm la o lege a turismului, ea va intra dezbatere publică probabil săptămâna viitoare. Va fi un proiect de lege asumat de guvern, ulterior va fi aprobat de Parlamentul României pentru că este o lege foarte importantă şi trebuie dezbătută cât mai atent şi cât mai în detaliu. Vreau ca turismul, în general, să devină un domeniu strategic, nu numai pe hârtie, cum este acum, ci să devină şi în realitate un domeniu strategic şi mai mult decât atât o prioritate naţională pentru că eu cred că turismul şi agricultura sunt principalele domenii de activitate care pot aduce venituri foarte mari în PIB-ul României”, a mai spus ministrul Turismului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here