Românii care au încălzire centralizată, obligați să-și monteze contoare individuale

Înfiinţarea a două companii municipale cum să dai în judecată RADET avarie la RADET

Toți românii care locuiesc la bloc și au încălzire centralizată sunt obligați până la sfârșitul anului să-și monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer.

Un repartitor costă între 50 și 70 de lei pentru un calorifer, care va trebui citit lunar, costul fiind cuprins între doi și șapte lei pentru fiecare calorifer. Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie,  lista lor fiind găsită pe site-ul instituției, potrivit stirileprotv.ro.

Facturarea se va face în raport de datele transmise de aparate, costurile de instalare pornind de la 250 de lei, în cazul repartitoarelor, și de la o mie de lei, în cazul contorului montat la intrarea în locuință.

Într-un bloc din Brașov,  în locuințe, pe fiecare calorifer, locatarii și-au montat repartitoare cu citire de la distanță.

Repartitoarele au doi senzori, unul care măsoară temperatura caloriferului și altul, pe cea a mediului. Aparatul înregistrează consumul doar dacă radiatorul este mai cald decât aerul din cameră. Deci nu contează dacă în încăpere este și o altă sursă de încălzire, de pildă, o aerotermă.

Vasile Mocanu, administratorul unei asociații de proprietari: „Firma vine cu un aparat, citim din birou sau de pe bancă, fără să mai intrăm în apartamente, toate sunt electronice”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here