Regina mamă a revenit în mințile și în inimile bucureștenilor

regina mamă

Au trebuit să treacă mai bine de 100 de ani de la urcarea pe tron a regilor întregitori ai națiunii pentru ca Bucureștiul, capitala noastră, să înscrie în patrimoniul său cultural – artistic un monument care o reprezintă pe Regina mamă a României

Un monument de o valoare simbolică și artistică exceptională îi străjuiește acum pe locuitorii României Mari, în imediata apropiere a Palatului Parlamentului.

Monumentul, edificat de Centrul Cultural „Ștefan Iordache”

Edificată de Centrul Cultural „Ștefan Iordache”, la inițiativa Primarului Daniel Florea, statuia care menține amintirea Reginei-mamă, emblematică pentru istoria neamului nostru, este amplasată nu departe de Podul Izvor.

Modelată din 500 de kg de bronz, statuia are 2,5 metri înălțime și este amplasată pe un soclu de piatră naturală cântărind șase tone. Monumentul amintește de sobrietatea, eleganţa şi măreţia Reginei Maria și vădește preocuparea sculptorului Anton Rațiu pentru proporții și pentru mișcarea personajului.

regina mamă
Sculptorul spune că o statuie a reginei Maria s-a integrat în preocupările sale. „Chiar dacă nu m-am gândit că voi face o statuie a reginei Maria până la concurs (organizat de Centrul Cultural „Ștefan Iordache”, pot să spun că mi-a venit, cumva, mănușă. S-a potrivit cu preocupările mele, cu stilul meu... Am făcut un personaj drapat, cu haine foarte lejere.

Mișcarea capului nu este în axa corpului, ci urmărește mâna stângă care de la înălțimea ansamblului pare a-i ocroti pe cei care își pleacă fruntea în fața marii regine a României”, a mărturisit sculptorul Anton Rațiu.

Daniel Florea: „Am adus-o pe Regina Maria înapoi acasă

regina mamă

Am făcut ceea ce trebuia făcut: am adus-o pe Regina Maria înapoi acasă. Este Regina-mamă a tuturor românilor și testamentul de credință și de dragoste pe care l-a lăsat românilor trebuie respectat, onorat și iubit. Este probabil, cel mai important mesaj pe care ni l-a lăsat și merită din toată inima să o iubim de-a pururi. Cel mai important lucru pe lume este ceea ce lăsăm după noi și ce sentimente reușim să insuflăm copiilor noștri și generațiilor următoare. Regina Maria a lăsat 100 de ani de iubire pentru țară și pentru oameni și sper ca împreună, fiecare dintre noi, să lase aceste principii și aceste valori moștenire!,” a declarat Daniel Florea, Primarul Sectorului 5, la inaugurarea monumentului, la fix 100 de ani de la momentul Marii Uniri din 1918.

Regina mamă, un diplomat irezistibil

Născută la Eastwell Manor și adoptată de România, Regina Maria a fost o femeie remarcabilă, un creator, un patron al artelor și un diplomat irezistibil. Maria a României a avut tăria de a contribui la zidirea unei ţări, păstrându-și întotdeauna delicateţea, aplecarea către artă şi respectul faţă de cultură. 

Fiica Marii Ducese a Rusiei, Maria Alexandrovna, și a lui Alfred, Duce de Edinburgh, fiu al ilustrei Regine Victoria a Marii Britanii, Maria a avut parte de o copilărie și de o adolescență neumbrită de griji, fără nicio legatură cu lumea realităților sociale, politice și economice ale timpului.

Principesa Maria a ajuns o femeie frumoasă și plină de farmec. Căsătorită foarte devreme, Maria a venit în ţara ei de adopţie în 1893, ca soţie a Principelui Moştenitor Ferdinand. Calităţile ei remarcabile au transformat-o repede într-o figură publică de primă mărime, iar naturaleţea sa i-a cucerit pe români. Regina-mamă a trebuit să răzbată în destinul de a deveni regina unei nații căreia i-a fost hărăzită a o călăuzi. 

„Povestea vieții mele”, autobiografia Reginei Maria a României, reeditată cu ocazia Centenarului Marii Uniri, prilejuiește întâlnirea cu personajele epocii, evocate chiar de Regină.

Inima reginei Maria se odihnește la Pelișor

La moartea Reginei Maria, inima i-a fost depusă, potrivit ultimei sale dorințe, în capela „Stella Maris“ de la Balcic, ctitoria ei. Doi ani mai târziu, după cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, urna a fost mutată la Bran, de unde a fost luată în timpul regimului comunist. Tratamentul necorespunzător a deteriorat preţioasa relicvă, care nu şi-a regăsit locul de odihnă până în 3 noiembrie 2015.

Atunci, prin decizia Majestății Sale Mihai I și hotărârea Guvernului României, inima reginei a fost depusă, pentru un timp nedeterminat, în încăperea în care a bătut pentru ultima oară, Camera de Aur de la Castelul Pelișor. Regele Mihai a știut că se află într-o situație imposibilă: nu putea nesocoti dorința-lege a Reginei din testamentul său și nu putea consimți la trimiterea inimii în afara teritoriului național. Soluția simbolică și ne-definitivă a aducerii inimii la locul unde a încetat să bată este tot ce se putea face, demn și responsabil.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.