Proteste în justiție din cauza eliminării pensiilor speciale

Tribunalul Municipiului București, Curtea de Apel București, dar și Tribunalul Brăila își suspendă activitatea, în contextul eliminăriri pensiilor de serviciu. Magistrații sunt nemulțumiți pentru că pe masa parlamentarilor se va afla, în 28 ianuarie, legea privind eliminarea pensiilor de serviciu, după ce Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, a anunțat, marți, Curtea de Apel București.

Tribunalul București a anunțat că începând de miercuri, vor soluționa doar cazurile urgente. Vor fi luate în discuție, în materie civilă, cauzele cu minori, iar în materie penală, cauzele referitoare la măsurile preventive.

Proteste și la Tribunalul Brăila

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Brăila, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie, la convocarea Secţiei pentru judecători din CSM, a hotărât în unanimitate că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători încalcă independenţa magistraţilor şi afectează statutul constituţional al acestora. În cadrul acestei întruniri s-a hotarât că, începând din data de 22 ianuarie, va fi amânată judecarea cauzelor, cu excepţia celor urgente.

“Decizia CCR nr. 873/2010 a declarat ca fiind neconstituţională măsura adoptată de Guvern, a reducerii pensiilor de serviciu ale magistraţilor prin Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor din anul 2010.  De altfel, abrogarea pensiei de serviciu (art.103 din Legea nr.92/1992 reluat în art. 85 din Legea nr. 303/2004), prin art.198 din Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, a fost declarată neconstituţională şi prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 20/2.02.2000, publicată în Monitorul Oficial al României nr.12/18.02.2000. Reamintim pe această cale că alimentarea unui conflict artificial şi inutil oferă muniţie exclusiv acelor persoane care nu doresc un stat de drept, o magistratură independentă, un corp onest, netimorat şi profesionist al magistraţilor în România şi care ignoră în mod repetat cele statuate în mod constant de Curtea Constituţională şi entităţile internaţionale relevante. Devine astfel imperativ ca puterea legislativă şi puterea executivă să garanteze acordarea pensiei de serviciu şi a remuneraţiei adecvate ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituţia României”, se arată în comunicatul transmis.

Mai multe instanțe din țară fac grevă din cauza pensiilor speciale

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.