Primarul George Scripcaru și fostul șef al CJ Brașov Aristotel Căncescu au noi dosare penale

contracte
Primarul Brașovului, George Scripcaru, nu-și trimite juriștii în instanță

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, și Aristotel Căncescu, fost președinte al Consiliului Județean Brașov, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, într-un nou dosar instrumentat de procurorii DNA.

Aristotel Căncescu este cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar George Scripcaru, care are calitatea de suspect, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, fără luarea unei măsuri preventive, potrivit unui comunicat al DNA dat publicității joi.

În același dosar au mai fost puși sub control judiciar Gavril Matei, la data faptelor consilier județean, urmărit penal tot pentru abuz în serviciu în formă continuată, precum și Lucia Cristina Grama, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată.

Dosarul vizează obținerea ilegală a unei suprafețe de teren în incinta unui spital din Brașov. „În perioada 2013-2014, inculpații Matei Gavril și Grama Lucia Cristina, în baza unei înțelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obținerea nelegală a unei suprafețe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov. De fapt, inculpatul Matei Gavril identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului județean, locație care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unități”, se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, refuzul fusese motivat prin aceea că astfel ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurență neloială celorlalte, însă Aristotel Căncescu nu a ținut cont de acest argument. „Concret, inculpatul Căncescu (…), îndeplinindu-și în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, dar și cu încălcarea prevederilor legale, a făcut demersuri pentru adoptarea și, ulterior, semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără existența unei justificări de necesitate și oportunitate în interes public și chiar în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului. Acționând în această manieră, inculpatul a urmărit obținerea de foloase necuvenite de către inculpatul Matei Gavril care controla în fapt mai multe societăți comerciale, constând în edificarea unei construcții pe domeniul public în care ultimul să desfășoare activități comerciale în interesul său privat”, se mai arată în comunicat.

După adoptarea hotărârii, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a organizat, în septembrie 2013, licitația publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de trei firme controlate de Gavril Matei. Licitația a fost adjudecată de societatea administrată de Lucia Cristina Grama, în condițiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preț mai mic decât prețul de pornire.

În aceeași zi, Grama a informat conducerea spitalului că suprafața de 110 metri pătrați închiriată urma să fie destinată construcției unei clădiri pentru desfășurarea de activități comerciale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here