Primarul Emil Boc va propune ca o stradă din Cluj Napoca să fie denumită Doina Cornea

Primarul Emil Boc a anunţat că va propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să fie denumită Doina Cornea, ca un omagiu şi o recunoaştere de către clujeni a luptei sale împotriva regimului totalitar comunist.

Potrivit unui comunicat al lui Emil Boc dat publicității vineri, Doina Cornea a fost un reper moral al luptei anticomuniste şi un fenomen unic pe axa rezistenţei anticomuniste din Europa Centrală şi de Est.

„Trecerea la cele veşnice a Doinei Cornea m-a întristat şi marcat profund. Doina Cornea a fost un reper moral al luptei anticomuniste şi un fenomen unic pe axa rezistenţei anticomuniste din Europa Centrală şi de Est. Istoricii o încadrează, pe bună dreptate, în componenta istorică a opoziţiei la comunism, nu numai a dizidenţei. Apreciez curajul Doinei Cornea, de neînvins de către Securitatea comunistă. Doina Cornea va rămâne un model şi un exemplu de demnitate morală pentru societatea românească. Ca un omagiu şi o recunoaştere de către clujeni a luptei sale împotriva regimului totalitar comunist voi propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să poarte numele Doina Cornea”, se arată în comunicat.

Emil Boc a subliniat că Doina Cornea a fost o opozantă a regimului totalitar, care i-a făcut mândri pe clujeni în anii `80, “când a reprezentat cu demnitate şi curaj vocea poporului înlănţuit de dictatura comunistă”. “De la început, Doina Cornea a dorit să cadă regimul comunist vinovat de moartea a sute de mii de români, iar România să redevină o democraţie occidentală cu revenirea Regelui Mihai I pe tron. Doina Cornea, ca şi cadru didactic, a realizat relativ devreme, tarele unui regim opresiv şi s-a transformat într-un redutabil opozant al totalitarismului ceauşist. Provenită dintr-o familie greco-catolică, Doina Cornea a avut parcursul normal a unei tinere din epocă fără să se compromită totuşi cu structurile comuniste. A absolvit facultatea, dar a refuzat să se înscrie în UTM. Permanent şi-a arătat nemulţumirea că biserica greco-catolică a fost interzisă”, a precizat Boc.

Edilul Clujului a susţinut că tăria şi forţa luptei Doinei Cornea s-a născut din crezul creştin şi lecturile filosofice ale exilului românesc, iar aceasta şi-a construit filosofia rezistenţei „pe lupta şi dorinţa de libertate a individului împotriva colectivismului comunist”.

„Doina Cornea a pus mai presus persoana liberă în credinţa sa împotriva presiunii unui regim comunitarist ce anihila sufletul”, a conchis Emil Boc.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.