Primarul din Jilava, Adrian Mladin, își pierde mandatul. A fost condamnat definitiv la închisoare

Adrian Mladin

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat definitiv joi de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani și 10 luni de închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.

În același dosar, fostul primar al comunei Snagov Apostol Mușat a primit patru ani de închisoare cu executare.

Pedepsele aplicate celor doi de instanța supremă sunt mai mici decât cele date de Curtea de Apel București în martie 2014, când Adrian Mladin luase șapte ani, iar Apostol Mușat cinci ani. Alte condamnări definitive în dosar: Roxana Curpene (notar public) — doi ani închisoare cu suspendare, Ovidiu Szasz (finul primarului din Jilava) — cinci ani cu executare, Marinică Bozdoro (administrator societăți comerciale) — trei ani cu executare, Suliman Vildan (administrator societăți comerciale) — trei ani cu suspendare, Ion Scăețeanu — trei ani cu suspendare, Gheorghe Roman (fost vicepreședinte al CJ Ilfov) — trei ani cu suspendare, Eugenia Cuțaru (notar) — doi ani cu suspendare.

De asemenea, instanța a mai dispus ca Adrian Mladin să îi restituie lui Puiu Florian suma de 50.000 de euro. Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, și fostul primar al comunei Snagov Apostol Mușat au fost trimiși în judecată pe 14 februarie 2012 de procurorii DNA, primul fiind acuzat de luare de mită, fals intelectual în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție, iar Apostol Mușat de trafic de influență, în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie — noiembrie 2011, Adrian Mladin, Apostol Mușat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman și Ion Scaețeanu, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la o persoană (denunțător în dosar), au acționat în vederea întocmirii unui plan parcelar, avizării acestuia și emiterii documentelor cadastrale, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunțătorul le achiziționase anterior.

„Terenurile, în suprafață totală de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, județul Ilfov, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar și, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denunțătorului era ca aceste terenuri să fie învecinate unul cu celălalt, pentru ca, după întocmirea planului parcelar și eliberarea documentelor cadastrale, acestea să poată fi alipite/unite într-un singur lot în evidențele funciare și apoi vândute unei societăți comerciale”, susțin procurorii.

Astfel, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins denunțătorului suma de 500.000 de euro, din care, la data de 19 septembrie, a primit 50.000 de euro, pentru a dispune întocmirea de către Comisia Locală de Fond Funciar a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunțătorului, în suprafață totală de 23,8 ha, iar loturile să fie alipite.

De asemenea, primarul Adrian Mladin s-a angajat să-și exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov pentru a o determina să avizeze planul parcelar și să emită documentele cadastrale în vederea alipirii terenurilor în cauză.

„La data de 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunțătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta și a ascunde săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, mai arată procurorii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here