Prefectul de Harghita, supărat că au fost puse WC-uri publice lângă Monumentul Ostașului Necunoscut

WC-uri publice

Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, a condamnat marţi gestul organizatorilor unui eveniment din Miercurea Ciuc, de a amplasa WC-uri publice chiar lângă Monumentul Ostaşului Român Necunoscut.

„Este trist că în anul Centenarului Marii Uniri, când discutăm despre istoria ţării noastre şi despre înaintaşii care au înfăptuit-o, dar discutăm şi despre respectul reciproc şi convieţuirea paşnică în pragul sărbătoririi Zilei Europei, există încă gesturi de condamnat, care aduc atingere demnităţii naţionale şi care nu sunt altceva decât provocări care fac foarte mult rău în zonă. (…) Amplasarea acelor toalete ecologice lângă Monumentul Ostaşului Român Necunoscut, fix în locul în care autorităţile locale şi judeţene evocă momentele istoriei noastre, cu prilejul sărbătorilor naţionale, este o sfidare din partea organizatorilor evenimentului respectiv”, a declarat pentru Agerpres prefectul Jean-Adrian Andrei.

Incidentul a ajuns şi în atenţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Harghita, care a făcut o verificare la faţa locului, specialiştii constatând că cele patru WC-uri publice amplasate lângă monument „dăunează din punct de vedere estetic ansamblului monumental sculptural”, recomandând totodată Primăriei Miercurea Ciuc ca în viitor să aibă „o abordare mai civilizată”.

Prin procesul verbal încheiat cu ocazia controlului, la care au participat şi reprezentanţi ai IPJ Harghita, s-a mai recomandat municipalităţii „să respecte principiile conduitei etice faţă de un monument reprezentând un simbol al libertăţii”. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos László, a declarat pentru Agerpres că Monumentul Ostaşului Român Necunoscut este unul de for public şi, potrivit articolului 10 din Legea 120/2006, „autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure protejarea şi punerea în valoare a monumentelor de for public aflate în administrarea lor”.

Bakos László a mai adăugat că „trăim în secolul XXI şi nu ar trebui să discutăm despre astfel de cazuri”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here