Prefectul de Argeș: primarul de la Berevoești știa de copiii exploatați, dar nu a făcut nimic

Primarul comunei Berevoești, Florin Proca, a știut de existența unor cazuri de copii exploatați în comunitatea de romi din localitate, dar nu a făcut nimic concret pentru salvarea victimelor, a declarat marți prefectul de Argeș, Cristian Soare.

„Primarul comunei Berevoești, după cum chiar el afirma în cele două adrese trimise Poliției, știa de existența unor minori supuși la muncă forțată în localitate, însă nu a făcut nimic concret pentru identificare și salvarea acestora. (…) Practic, în toată această situație de o gravitate extremă, primarul s-a limitat să trimită două adrese și să efectueze formal o așa-zisă anchetă socială care nu a descoperit nimic”, a declarat prefectul.

El a adăugat că sesizările au fost făcute de primarul Proca abia după ce o persoană fără acte de identitate a murit în condiții suspecte în comunitatea de romi din Berevoești. „Din verificările noastre a rezultat că în data de 1 noiembrie 2015 a murit în condiții suspecte una dintre persoanele sechestrate, cu identitate necunoscută, condițiile producerii acestui deces făcând în prezent obiectul unui dosar de cercetare penală la IPJ Argeș. După acest eveniment, primarul comunei transmite, în data de 9 noiembrie 2015, două adrese către Postul de Poliție Berevoești și Secția de Poliție Rurală Schitu Golești (…). În aceste adrese primarul afirma că există suspiciuni că în unele familii se află minori fără acte de identitate care sunt folosiți la diverse activități (…) și solicită organelor de poliție să ia măsuri pentru identificarea lor”, a precizat Cristian Soare.

Structurile sesizate i-au transmis primarului că, potrivit legii, chiar el are obligația de a face, prin compartimentul de specialitate, o anchetă socială în urma căreia să sesizeze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș despre eventualele cazuri de exploatare a minorilor. „În data de 9 decembrie 2015, primarul constituie o comisie pentru a identifica familiile cu minori care nu dețin acte de naștere sau de identitate, în vederea punerii acestora în legalitate pe linie de stare civilă, deci nu pentru a identifica minori puși la muncă forțată, așa cum preciza în adresele transmise poliției. Abia peste două luni, în data de 6 ianuarie 2016, primarul (…) face o așa-zisă anchetă socială la domiciliul unui suspect din acest dosar, unde nu identifică minori sechestrați sau suspuși la muncă forțată”, a mai spus prefectul.

În urma descinderilor în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoești au fost arestate preventiv 37 de persoane implicate în exploatarea victimelor minore și majore.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here